Posao za još 1.000 radnika: Finski PKC gradi novi pogon u Smederevu

Finski PKC počeće 30. septembra izgradnju proizvodnog pogona površine 10.000 kvadrata u tom gradu, gde će instalirati nove mašine i uposliti još 1.000 radnika.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 14.09.2019.

10:55

Posao za još 1.000 radnika: Finski PKC gradi novi pogon u Smederevu
Foto: Depositphotos/Zurbagan

To je izjavila gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović koja je navela da će nova investicija finske kompanije ukupno iznositi 50 miliona evra.

Finska kompanija za proizvodnju kablova za auto-industruju PKC u Smederevu posluje već pet godina.

Naime, PKC od početka radi u iznajmljenoj hali površine 19.000 kvadrata i na zemljištu od 5,3 hektara, koja su u svojini grada, a nedavno je Skupština Smedereva usvojila predlog o prodaji te hale i zemljišta.

Jedan od potencijalnih kupaca je upravo finska kompanija PKC, a ukoliko se na konkursu javi kupac sa boljom ponudom, biće u obavezi da PKC-u izdaje halu još šest godina, rekla je Avramović.

"Dve godine smo pregovarali sa PKC o mogućnosti da oni kupe halu i zemljište. Interesovanjem da kupe halu i najavljenom investicijiom, kompanija PKC pokazuje da želi da ostane u Smederevu i u Srbiji, kao i da će 2.700 radnika, koji sada rade, imati obezbeđen posao u budućnosti, a za nekoliko godina posao će dobiti još 1.000 novih radnika", rekla je Avramović.

Gradonačelnica je navela da je grad halu izgradio uz pomoć kredita u iznosu od 7,8 miliona evra, od čega je 5,8 miliona evra koštala zgrada, dok je za preostalih dva miliona evra izgrađena prateća infrastruktura i podignuta još jedna manja hala od 3.000 kvadrata koja se, takođe, rentira investitorima.

Procenjena vrednost hale za prodaju je 6,3 miliona evra, navela je Avramović, dodajući da je PKC od 2015. do danas u budžet grada od zakupa uplatio četiri miliona evra.

"To znači da će grad prodajom hale, plus novcem od zakupa od četiri miliona evra i kada bude isplaćen celokupan kredit, prihodovati 2,5 miliona evra. Osim toga, da ne govorimo o dobiti koju imamo kroz poreze na dohodak 2.700 zaposlenih u PKC i naravno još budućih 1.000 radnika, ali i hali od 3.000 kvadrata i putnoj infrastrukuri koja ostaje gradu", rekla je gradonačelnica.

Oglas za prodaju hale i zemljišta je objavljen 6. septembra, a otvaranje ponuda je 27. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: