Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu

Izvršni odbor NBS doneo je na današnjoj sednici odluku kojom se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.09.2019.

16:51

Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu
Foto: Depositphotos/Kingan77

U saopštenju Narodne banke Srbije se navodi da odluka o trgovanju stupa na snagu 30. septembra ove godine.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, beloruska rublja će se uključiti na listu deviza koje kupuje i prodaje NBS.

Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "beloruska rublja" sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933.

Precizirano je da se pri donošenju odluke NBS rukovodila sve boljim trgovinskim odnosima Srbije sa Belorusijom, odnosno stalnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

Podseća se da je NBS tokom prethodnih sedam godina, sa ciljem obezbeđenja povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i radi diverzifikacije i unapređenja trgovinske i ukupne ekonomske saradnje Srbije sa drugim zemljama, omogućila trgovanje na domaćem deviznom tržištu sa još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom.

Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omogućeno je i trgovanje u devizama sa još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguće trgovanje isključivo u formi efektivnog stranog novca - mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: