Beloruska rublja na listi valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu

Beograd -- Izvršni odbor NBS doneo je na današnjoj sednici odluku kojom se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Kingan77
Foto: Depositphotos/Kingan77

U saopštenju Narodne banke Srbije se navodi da odluka o trgovanju stupa na snagu 30. septembra ove godine.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, beloruska rublja će se uključiti na listu deviza koje kupuje i prodaje NBS.

Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "beloruska rublja" sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933.

Precizirano je da se pri donošenju odluke NBS rukovodila sve boljim trgovinskim odnosima Srbije sa Belorusijom, odnosno stalnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

Podseća se da je NBS tokom prethodnih sedam godina, sa ciljem obezbeđenja povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, kao i radi diverzifikacije i unapređenja trgovinske i ukupne ekonomske saradnje Srbije sa drugim zemljama, omogućila trgovanje na domaćem deviznom tržištu sa još pet valuta – ruskom rubljom, kineskim juanom, turskom lirom, bugarskim levom i rumunskim lejom.

Zbog potreba privrede i daljeg razvoja ekonomskih odnosa, omogućeno je i trgovanje u devizama sa još pet valuta zemalja u okruženju kojima je do tada bilo moguće trgovanje isključivo u formi efektivnog stranog novca - mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom.

Srbija

strana 1 od 168 idi na stranu