Još jedan eks-Ju gigant prodaje imovinu: Nekad su gradili luke, a sad traže kupca za zgradu

Preduzeće za vodne puteve Ivan Milutinović (PIM) ponudilo je na prodaju zgradu u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu po početnoj ceni od 105 miliona dinara.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
FOTO:  Depositphotos, Nikolas_jkd
FOTO: Depositphotos, Nikolas_jkd

Površina objekta je 527 metara kvadratnih, a rok za podnošenje prijava zainteresovanih je deset dana.

PIM-ova zgrada u Čika Ljubinoj ulici biće prodata na licitaciji, navodi se u oglasu.

Оvo preduzeće u vreme bivše Jugoslavije bilo je jedno od najmoćnijih u regionu.

Vodeće su preduzeće za izgradnju objekata na vodnim putevima u Srbiji i regionu i imaju dugu i uspešnu tradiciju izgradnje luka i drugih objekata u celom svetu.

"PIM radi pod današnjim imenom od 1952. godine, ali početak aktivnosti preduzeća datira još od 20-tih godina prošlog veka. Tada su izvedeni prvi radovi na rekama Dunavu i Savi na jugoslovenskoj teritoriji. Nekoliko manjih preduzeća tadašnje Jugoslavije specijalizovanih za iskopavanje, gradnju i kanalizaciju koja su izvodila različite radove na rekama između dva svetska rata, ujedinilo se 1951. godine u kompaniju pod imenom Dunav. Tokom 1952. godine Dunav je dobio ime Preduzeće Ivan Milutinović i otada uspešno projektuje i izvodi brojne radove, pod tim imenom, širom zemlje i sveta", piše na njihovom zvaničnom sajtu.

Nekada su radili kapitalne investicione radove, proizvodili su i isporučivali građevinski materijal i pružali su specijalizovane usluge kao što su: vodni transport, podvodni radovi, dizajn i konsalting, projektantske usluge, brodoremont.

Izvodili su nekoliko velikih projekata u Jugoslaviji i drugim zemljama. Jedan od prvih velikih poslova bio je uzdignuti put preko močvarnog zemljišta Skadarskog jezera za prugu Beograd-Bar u Jugoslaviji 1958. godine. Radili su nasipanje Slanih jezera u Kalkuti u Indiji, navode na sajtu.

Radili su osnovnu kanalsku mrežu hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, bagerovanje i nasipanje luka Paradip, Haldija, Visakapatnam, Marmugao-Goa i Bombaj (Indija), Šuvajk u Kuvajtu, Misurata i Bengazi u Libiji, izradu odbrambenih nasipa duž Save i Dunava u Jugoslaviji, bagerovanje i produbljivanje unutrašnjih plovnih puteva, izradu odlagališta pepela u Obrenovcu i Kostolcu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 186 idi na stranu