Mali: Minimalna cena rada nikad veća, povećanje 11,1 odsto VIDEO

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će minimalna zarada biti povećana za 11,1 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

14:40

Mali: Minimalna cena rada nikad veća, povećanje 11,1 odsto VIDEO
Foto: Ministarstvo finansija

On je naglasio da je to apsolutno najveće povećanje ikada u Srbiji.

“Vlada Srbije je dala predlog da se minimalna zarada poveća za 11,1 odsto, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu. Kada se to preračuna reč je o uvećanju sa 27.022 na 30.022 dinara”, rekao je Mali na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije.

On je naglasio da će pored ovoga, kako bi se dodatno rasteretili poslodavci, biti ukinuti doprinosi za PIO fond od 0,5 odsto na teret poslodavca, kao i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa 15.300 na 16.300 dinara, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Mali je precizirao da će se privreda rasteretiti za 13,1 milijardi dinara, odnosno za oko 111 miliona evra, što je, kako je ocenio, značajan iznos.

Ministar je podsetio i na nameru države da postepeno smanjuje poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca, tako da će, posle ovogodišnjeg smanjenja sa 63 na 62 odsto, već sledeće godine taj teret iznositi 61 odsto, sa tendencijom daljeg smanjenja.

On je rekao da rast minimalne zarade obično dovodi do opšteg rasta zarada u Srbiji.

Mali je podsetio i da će biti ukinut Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, te će tako, počev od 1. januara naredne godine i zarade zaposlenih u javnim preduzećima, po tom osnovu, porasti za pet procenata.

“Sve ovo što radimo i ovakvo veliko apsolutno povećanje minimalne cene rada rezultat je teških reformi koje smo sproveli od 2014. godine, došli smo do rezultata, novac smo zaradili i uštedeli”, rekao je ministar.

Kako je rekao, povećanje minimalne zarade i rasterećenje privrede najbolji su način da se utiče na poboljšanje životnog standarda, poveća atraktivnost i konkurentnost privrede kako bi ona nastavila da raste po stopama zabeleženim prošle godine.

On je podsetio da su makroekonomski uslovi stabilni, da je u prvih osam meseci ostvaren suficit u iznosu od 46,6 milijardi dinara, da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa nezaposlenosti 10,3 osto, kao i da je rast stranih direktnih investicija u prvih šest meseci ove godine za 31 odsto veći nego u istom periodu lane.

Mali podseća i da je Srbija po stranim direktnim investicijama "sada šampion" i da ih je bilo za 31 odsto više u prvih šest meseci 2019, nego u istom periodu prethodne godine.

“Za nas je najveći izazov kako ekonomija dalje da raste. Ciljamo na rast od 3,5 odsto, ako ne i više za ovu godinu. To će sve uticati na opštu potrošnju, povećanje investicija i doprineti rastu naše ekonomije. To sve opet dovodi do više novca za poreze i doprinose i omogućava da govorimo o novom povećanju minimalne zarade i njeno približavanje minimalnoj potrošačkoj korpi”, rekao je Mali.

On je izneo i ocenu da su pregovori bili konstruktivni i da je “prava slika Srbije, kada svi sede zajedno i diskutuju o važnim temama”.

Ministar je rekao i da će plate u javnom sektoru biće povećane od 1. novembra ove godine, a da će penzioneri oko 1. decembra 2019. moći da računaju na jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara i na povećanje penzija od 1. januara 2020. između 5,1 i 5,5 odsto.

Ministar rada Zoran Đorđević rekao je da je želja bila da se dođe do povećanja minimalne zarade imajući u vidu da je cilj da to osete i drugi građani, odnosno da se to oseti i kroz povećanje plata i penzija.

„Cilj nam je bolji standard svih građana, rekao je Đorđević i dodao da se nada da će iduće godine biti novog povećanja minimalne cene rada, a sve u cilju da se dostigne minimalna potrošačka korpa, ali i da se prestigne.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubisav Orbović podsetio je da je cilj pregovora da minimalna cena rada u naredne dve do tri godine dostigne minimalnu potrošačku korpu od oko 36.000 dinara i napomenuo da je ipak reč o najvećem povećanju minimalne zarade od kada se pregovara od 2002. godine.

Predsednik UGS “Nezavisnost” Zoran Stojiljković istakao je da je još veće povećanje minimalne cene rada potrebno zbog sveopšteg poboljšanja kvaliteta života.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković napominje da su poslodavci dobili kompenzaciju smanjenjem doprinosa za PIO fond za 0,5 odsto i povećanja za 1.000 dinara neoporezivog dela zarade i da su prihvatili argumente koje im je Ministarstvo finansija ponudilo. Dodao je da to pokriva izdatke za minimalnu zaradu koja košta poslodavce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: