Mali: Stigle četiri ponude, država izlazi iz Komercijalne banke VIDEO

Ministar Siniša Mali izjavio je da su stigle četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje će biti otvorene u utorak 10. septembra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

17:05

Mali: Stigle četiri ponude, država izlazi iz Komercijalne banke VIDEO
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

Danas je istekao rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda, a Mali kaže da se i računalo da će biti dostavljene četiri ponude.

"Ukoliko sve neobavezujuće ponude ispune uslove, kreće se u sledeću fazu kada će ponuđači analizirati poslovanje banke", rekao je ministar novinarima nakon obilaska filijale Poreske uprave na Čukarici i kompanije "Srbo auto" u Ostružnici.

Nakon toga, kako je dodao, slede obavezujuće ponude.

"U svakom slučaju, četiri zainteresovana partnera za Komercijalnu banku dovoljno govore koliko je banka atraktivna, koliko je Srbija atraktivna", rekao je Mali i dodao da očekuje da će postupak privatizacije biti završen do kraja godine.

Upitan o dogovoru Republike Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji, Mali je rekao da to nije naša odluka, nego zahtev međunarodnih institucija koje žele da izađu iz vlasništva u Komercijalnoj banci.

"To je ugovor koji je potpisan još 2011. da kroz tu, takozvanu prodajnu opciju, te strane institucije mogu da izađu iz Komercijalne banke. Oni su još prošle godine najavili svoj izlazak, ne zbog toga što je banka loša, već zbog toga što po njihovim pravilima postoji određeni broj godina koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci", kaže Mali.

Po okončanju te transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, a Mali je naveo da se ta odluka slučajno podudara sa procesom pronalaska strateškog partnera za Komercijalnu banku.

"Država neće ostati vlasnik Komercijalne banke. Imaćemo privatnu banku, a mi ćemo iz tog vlasništva izaći. Očigledno, izlaze i međunarodne institucije", kaže Mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: