Zašto cena kvadrata u Beogradu raste i da li je taj balon pred pucanjem? VIDEO

Beograd -- Beograd doživljava bum u oblasti nekretnina kakav dugo nije viđen.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos/potowizard
Foto: Depositphotos/potowizard

Novoizgrađenih stanova je sve više, a cene vrtoglavo rastu.

Šta je to omogućilo i da li je reč o balonu koji će pre ili kasnije pući?

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da se u Beogradu, u ovom trenutku, nalazi više od 200 kranova na više od 2.000 aktivnih gradilišta, dodajući da je Grad, zaključno sa 31. avgustom, izdao građevinskih dozvola za više od 600.000 kvadrata.

Čime je izazvan ovaj građevinski bum i šta utiče na vrtoglav rast cena kvadrata?

"Ima tu dosta faktora, pre svega ekonomskih", kaže za Prvu TV Milić Đoković, vlasnik agencije za nekretnine.

Prema njegovim rečima, među tim faktorima su beogradizacija - mnogo ljudi dolazi u glavni grad, zatim jedan zanimljiv sociološki fenomen, to jest, niko više neće da živi ni sa kim, pa se prodaju veći stanovi i kupuju manji, a mladi od 20-30 godina odlučuju se za prvu kupovinu. Osim toga, povoljni su stambeni krediti, postoji kvalitetnija gradnja, sigurnija je kupovina, povoljna je ekonomska situacija pa se oseća neki optimizam, kaže Đoković.

"Najčešće se pojavljuju kupci iz kredita jer su povoljni, mladi bračni parovi. Ima i dosta kupaca iz inostranstva, iz severnih zemalja jer im ovde odgovara klima i zato što ovde žive jako lepo sa svojom penzijom od oko 2.000 evra", dodaje on.

"Oni mogu da kupe kvadrat za 1.200 evra, recimo u Mirijevu, Ledine prema Surčinu, zapadni deo Čukarice prema Železniku, Kanarevo brdo, Miljakovac, Borča i tako dalje", kaže sagovornik Prve TV.

"Najskuplji kvadrati su kao i uvek na Vračaru, Savski venac, Novi Beograd, Čukarica, Banovo brdo, deo oko Autokomande, oko novih tržnih centara", kaže Đoković i objašnjava kako je najskuplje ono čega nema dovoljno jer ne mogu svi delovi grada da se šire.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 186 idi na stranu