Divlje šljunkare oštete državu godišnje za milione evra

Nelegalne deponije šljunka i peska godišnje oštete državni budžet za oko dva miliona evra, piše "Politika".

Srbija

Izvor: Politika, M. Avakumoviæ

Utorak, 03.09.2019.

08:15

Divlje šljunkare oštete državu godišnje za milione evra
Foto: Depositphotos/szefei

Do sada su zatvorene četiri šljunkare širom Srbije, dve na Velikoj Moravi i jedna na Dunavu kod Smedereva, kao i jedna na Savi kod Sremske Mitrovice.

Kako piše list, u narednom periodu trebalo bi da budu zatvorene još tri, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse zemlje.

Prema podacima republičke inspekcije za bezbednost plovidbe evidentiran je značajan broj mesta na kojima se nelegalno pretovara roba, pre svega šljunak i pesak, nafta i derivati nafte, kao i poljoprivredni proizvodi.

U Ministartvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kažu da postojanje nelegalnih mesta na kojima se pretovara roba u vodnom transportu negativno utiče na prihode budžeta, s obzirom na to da se za pružanje usluga tu ne plaćaju poreske obaveze kao ni lučke naknade, usled odsustva državnih organa koji su inače prisutni u lukama (kapetanije, MUP, carina, sanitarna i fitosanitarna inspekcija). Osim toga, ovakva praksa prouzrokuje poremećaje na tržištu pa lučki operateri gube pozicije na međunarodnom tržištu.

"U cilju rešavanja ovog višedecenijskog problema, najpre smo izmenili zakonski okvir kako bismo omogućili da se na sistemski način reši pitanje nelegalnih deponija šljunka i peska, kao i njihovog izmeštanja na utvrđena lučka područja", kazali su za "Politiku" iz resornog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: