Projekat vredan 100.000 evra: Lokalnim samoupravama sredstva za analizu energetske efikasnosti

Predstavnici 20 lokalnih samouprava dobili su sredstva za analizu energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

14:54

Projekat vredan 100.000 evra: Lokalnim samoupravama sredstva za analizu energetske efikasnosti
FOTO: Depositphotos, Piter2121

U okviru 80 javnost objekata pre svega se misli na osnovne škole i predškolske ustanove.

Ovaj projekat vredan 100.000 evra finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je izjavio da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.

On je pojasnio da se time postižže nekoliko ciljeva, pre svega ušteda u korišćenju energije, što je i ušteda za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta.

Važžna je, kako je naveo, i ekološka dimenzija koja podrazumeva mnogo manje zagađenja okoline, a i time se obezbeđuje mnogo ugodniji boravak u školama, na univerzitetima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite.

Pokrajinska vlada, upravo zbog višestruke koristi za društvo, opredeljena je, kako je istakao Milićević, da na ovom poslu radi ozbiljno i dugoročno.

"U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapredjenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana“", rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: