Ruda koja bi mogla da bude "srpska nafta": Svima treba, a najveće rezerve leže kod nas

Globalna potraga za litijumom je u jeku, a u Evropi najveće rezerve ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 30.08.2019.

10:50

Ruda koja bi mogla da bude
Ilustracija FOTO: Depositphotos, TTstudio

Težak deo posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumberg (Bloomberg).

Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gde je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom.

Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva.

Blumberg NEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina tražnja za litijumskim materijalima za baterije porasti osam puta.

Procenjene rezerve litijuma u Srbiji su najveće u Evropi, a nezasiti apetit za baterijama koje napajaju sve, od ajfona do automobila Tesla, podstiče želju kompanije Rio Tinto grupa da istraži mogućnost njegovog iskopavanja.

Predsednik Aleksandar Vučić u februaru je litijum nazvao "jednom od najvećih nada za Srbiju" i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenule proizvodnju. U jezgru litijumskih snova Srbije nalazi se mineral nazvan "jadarit", po dolini Jadra. Sadrži litijum i bor koji se koristi u keramici, đubrivima i izolaciji.

U centralnoj i istočnoj Evropi, Češka i Austrija takođe proučavaju potencijal iskopavanja litijuma. Rumunija ponovo otvara rudnike za retke zemaljske minerale. I međunarodne kompanije šire proizvodnju baterija u regionu, uključujući Dajmler AG i Johnson Matthei Plc u Poljskoj. Ali, litijumska energija u Srbiji, ako se može profitabilno izvlačiti, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa Azijom, posebno s Kinom, trećim najvećim svetskim proizvođačem litijuma i vrhunskim proizvođačem litijum-jonskih baterija.

Rio Tinto, jedna od najvećih svetskih rudarskih kompanija, i istraživač sa sedištem u Australiji Jadar Lithium Plc testiraju koliko litijuma ima u Srbiji.

Optimističke procene vlade i preliminarno istraživanje pokazuju da u Srbiji može biti čak 200 miliona tona rezervi, dok američki Geološki institut kaže da u zemlji ima milion tona identifikovanih rezervi, što je čini jednim od najbogatijih izvora litijuma u Evropi.

Iako je iskopavanje još uvek najmanje tri godine daleko, srpske vlasti zagovaraju razvoj dodatnih aktivnosti, kao što su refinacija i proizvodnja baterija.

"Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda", kaže Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, grada u čijoj blizini se takođe izvode istraživanja. On procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu sa 80.000 stanovnika, gde je oko 10.000 ljudi bez posla.

Rio Tinto je na svom sajtu nazvao Jadar "značajnom vrednošću za Srbiju", i naveo da litijum i bor "igraju značajnu ulogu u energetski efikasnijoj buducnosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: