Naši studenti napravili električni bicikl koji ide 50 kilometara na sat VIDEO

Naši studenti sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napravili su najbolji električni bicikl na svetu.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

15:07

Naši studenti napravili električni bicikl koji ide 50 kilometara na sat VIDEO
FOTO: Screenshot PRVA TV

Na ovogodišnjem takmičenju koje je održano u julu u Sjedinjenim Američkim Državama oni su pobedili.

Aleksandar Milić, mentor tima, kao i članovi tima Jovana Cakić, Miodrag Joksimović, Luka Knežević i Miloš Milešević deo su ekipe čiji je projekat proglašen za najbolji na svetu.

Da bi se njihov električni bicikl pokrenuo nije potrebno okretati pedale. Naravno, može i tako, ali to nije uslov za vožnju.

Bicikl može da razvije brzinu od 50 kilometara na sat.

Jovana Cakić rekla je u emisiji 150 minuta da je njihov zadatak bio da naprave pretvarač kojim se upravlja električnim biciklom i oni su to uspešno uradili.

Mada tako zvuči, pretvarač nije nikakav menjač, već drajv.

"Imate bateriju i imate motor. Morate imati nešto između to dvoje da biste motor pogonili koji pokreće bicikl. I onda je najbitnija stvar da taj pretvarač bude što efikasniji, bolji, brži...", objasnio je Miodrag Joksimović iz softveskog tima.

Za mentora tima Aleksandra Milića ovo nije prva ekipa koju je odveo na neko takmičenje.

On kaže da je uspeh koji su postigli ove godine rezultat kontinuirano dobrog rada na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

"Prvi put smo učestvovali 2005. godine i nakon toga smo imali pauzu od 10-11 godina. Od 2016. godine smo započeli konstrukciju tog sistema i u poslednje četiri godine tri puta smo učestvovali na ovom takmičenju i tri puta smo se uspešno predstavili u finalu i imali zapažene rezultate. Prošle godine sam preuzeo da vodim tim, zajedno sa profesorom Slobodanom Vukosavićem, koji je prvi mentor ovog tima i zajedno smo prošle godine osvojili četvrto mesto. Ove godine smo pobedili", rekao je Milić u emisiji 150 minuta.

Celo gostovanje pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: