Srbija izdvaja milijardu evra za obnovu 5.000 kilometara puteva

U naredne tri godine biće rekonstruisano oko 5.000 kilometara puteva u Srbiji.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 29.08.2019.

10:23

Srbija izdvaja milijardu evra za obnovu 5.000 kilometara puteva
Foto: Depositphotos, rasica

Na spisku su 143 deonice koje će biti presvučene asfaltom, a među njima je oko 300 kilometara auto-puteva, više od 2.000 kilometara magistralnih pravaca, oko 2.500 regionalnih saobraćajnica, kao i oko 200 kilometara lokalnih puteva.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović za "Novosti" je istakla ozbiljnost ovog posla i rekla da je plan osnaživanje srpskih građevinaca i obezbeđivanje subvencija za mašine i opremu.

"Rekonstruisaćemo 5.000 kilometara puteva, a za to će biti izdvojeno oko milijardu evra", navodi Mihajlovićeva. "Taj posao je jednako značajan kao izgradnja celog jednog novog koridora. Uložićemo u magistralne, regionalne i lokalne puteve. Važan nam je regionalni ekonomski razvoj. To su žile kucavice po okruzima."

Posla ima mnogo, a ministarka kaže da će resorna ministarstva pomoći građevinskim firmama.

"Tražili smo od Puteva Srbije da vidimo koje kompanije imaju kapacitet da se uključe u ovaj projekat. U Srbiji će se graditi 650 kilometara auto-puta i rekonstruisaće se 5.000 kilometara. To je ozbiljan posao i zato razmatramo mogućnost da osnažimo srpske građevince i da im obezbedimo subvencije za kupovinu kamiona i opreme."

Planirana je i obnova decenijama starih deonica, te će na potezu od Subotice do Novog Sada biti rekonstruisane tri trake sa desne strane u dužini od 52 kilometra, dok će deonice na Koridoru 10, Požarevac-Batočina, Paraćin-Ćuprija-Jagodina, Pojate - Niš "Sever" i Niš "Jug" - Doljevac - Leskovac, biti sređene u punom profilu.

Najduži magistralni put koji vapi za rekonstrukcijom je Požarevac-Kladovo, preko Velikog Gradišta, Golupca i Donjeg Milanovca u dužini od 164 kilometra, a odmah za njim i Beograd-Lazarevac-Rudnik dug 101 kilometar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: