"Stan na dan" poremetio tržište: Studentima preskupo, najtraženiji mali stanovi u centru VIDEO

U Beogradu, ali i širom Srbije sve je popularnije izdavanje stanova na dnevnom nivou.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Petak, 23.08.2019.

19:16

Foto: Depositphotos/lianna_s_

Da li je "stan na dan" promenio ili poremetio tržište nekretnina i da li je i koliko ovakav trend otežao najam stanova u centru grada na duži period?

Poslednjih godina je je kažu baš takav stan najpopularniji i najtraženiji. Oni koji danas takve stanove kupuju uglavnom to rade da bi ih iznajmljivali baš tako - stan na dan.

"Skoro je nemoguce u ponudi naći manji stan koji bi se prodao u samom centru u Beogradu", kaže za Prvu TV Katarina Lazarević, vlasnica agencije za nekretnine.

"U tom efektu dnevnog izdavanja oni pružaju mogućnost vlasnicima stanova da znatno brže dođu do mogužnosti da okrenu novac", kaže Rade Samardžija, vlasnik agencije za nekretnine.

Tako što vlasniku manjeg stana umesto na mesečnom nivou oko 300 evra, izdavanjem stana na dan dnevno ostane bar od 20 do 30 evra.

"Tako da su studenti ostali uskraćeni za veliki broj stanova koji su ranije mogli da zakupe a sada to ne mogu da učine", ističe Lazarević.

"Mali stanovi su uvek bili preskupo zadovoljstvo za jednog studenta koji ovde treba da uči", dodaje Samardžija.

Stan na dan je kao biznis uticao na veću prodaju manjih stanova, a time u izvesnoj meri promenio ili, rekli bi neki, poremetio tržište.

"Izdavanje stanova na dan očigledno nije dobro ni poreski regulisano, ljudi koji izdaju takve stanove uglavnom to rade na crno", kaže Lazarević.

Izdavanje stana na dan možda nije još sasvim popularno u bližem okruženju, ali nije nepoznato, na primer, u Sofiji , Rimu ili Beču.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: