Softver otkriva: "Zaboravni" uvoznici ne plaćaju ekološku taksu, oštetili fond za 4,8 milijardi

Agencija za zaštitu životne sredine podnosi prijave protiv uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada a manipulisali su podacima.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 23.08.2019.

14:28

Softver otkriva:
Foto: Depositphotos/jingaiping

Na taj način su Fond za zaštitu životne sredine oštetili za, procenjuje se, ukupno 4,8 milijardi dinara.

BEOGRAD, 23. avgust (Tanjug

Softver otkriva: Zaboravni uvoznici ne plaćaju ekološku taksu, oštetili fond za 4,8 milijardi dinara

Agencija za zaštitu životne sredine podnosi prijave protiv uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada a manipulisali su podacima.

Na taj način su Fond za zaštitu životne sredine oštetili za, procenjuje se, ukupno 4,8 milijardi dinara.

Kompanije imaju zakonsku obavezu da tačnu količinu uvezene robe prijave Agenciji kako bi se od njih naplatila ekološka taksa, a mnogi to nisu učinili pa je za 2018. godinu podneto 1.961 prekršajna prijava protiv preduzeća koja su "zaboravila" da podnesu podatke, dok je one koji su u periodu od 2016-2018 godine dostavili netačne podatke spremno 357 krivičnih prijava.

Direktor Agencije Filip Radović kaže da se do ovih podataka došlo preko softvera koji je poredio podatke dobijene od Uprave carina i podatke koje su uvoznici prijavili, i dodaje da je prema proceni carine Fond za zaštitu životne sredine ostao ostećen za ukupno 4,8 milijardi nenaplaćene takse.

"Pokazali smo da takvo ponašanje nije moguće je imamo softver koji je umrežio podatke sa carine i podatke kojima raspolaže Agencija", kaže on i dodaje da ideja nije bila da bilo ko trpi represiju, već da se stvori fer i transparentna utakmica na tržištu koja bi omogućila svim kompanijama podjednaka pravila igre.

Izbegavanjem plaćanja takse za zaštitu životne sredine kompanije stiču prednost u odnosu na konkurenciju.

"Na taj način ne samo da se šteti država već se šteti i drugim kompanijama kojima su oni nelojalna konkurencija a stvara se i manjak novca za finansiranje industrije reciklaže odnosno finansiranje zelene ekonomije", kaze Radović.

Agencija je službeno preko MUP-a pribavila adrese odgovornih lica u kompanijama koje su dostavljale krivotvorene podatke što olakšava podnošenje prijave.

"Važno je da imamo pravu evidenciju, jer kada nešto ne možemo izmeriti ne možemo ni kontrolisati ", kaže on i dodaje da će biti stavljena tačka na ovakve pojave jer će kompanije koje su krivotvorile podatke po prvi put biti sankcionisane. Radović ističe da bi bilo važno da se povećaju ingerencije Agencije za životnu sredinu da bi sistem bio kompletan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: