Prevoznici da se spreme: Pravilnik o prevozu dece od 1. septembra

Pravilnik o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece počinje da se primenjuje od 1. septembra, a primena nekih odredaba verovatno će biti odložena.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.08.2019.

16:55

Prevoznici da se spreme: Pravilnik o prevozu dece od 1. septembra
Foto: Depositphotos/stu99

Predloženo je, kako kažu u Ministarstvu saobraćaja, odlaganje primene pojedinih odredaba do 1. marta 2020. kako bi prevoznici koji se bave organizovanim prevozom dece koji se obavlja kao poseban linijski prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe koji ima karakteristike posebnog linijskog prevoza, imali dovoljno vremena da se prilagode.

Među njima su one koje se odnose na ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, tapacirana sedišta, žuti autobus, propisane uniforme.

U Ministarstvu saobraćaja kažu da, uzimajući u obzir dugogodišnju praksu u organizovanom prevozu dece kao i probleme u ovoj oblasti, ovim pravilnikom su po prvi put na jednom mestu propisana pravila kojih se moraju pridržavati prevoznici, kao i ostali u lancu koji učestvuju u organizovanom prevozu dece.

S druge strane, Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" iz Beograda zahteva od resornog ministarstva odlaganje primene pravilnika.

Konstatuju da je ovo veoma važan pravilnik, da prevoznici podržavaju nameru institucija da se unapredi bezbednost saobraćaja, ali smatraju da pravilnik koji, kažu, nije donet u saradnji sa predstavnicima transportne privreda, nejasnoćama i nedomicama može da prouzrokuje dodatne a nepotrebne obaveze prevoznicima, bez efekata na uređenje obavljanja delatnosti i bezbednost saobraćaja.

Zato je, kažu, nužno izvršiti određene korekcije i promene kako bi se postigao pun efekat uz minimalne troškove za prevoznike.

Nakon objavljivanja ovog pravilnika 22. jula, ministarstvu su se obratili pojedini prevoznici i udruženja prevoznika sa sugestijama i komentarima na tekst pravilnika. Između ostalog, navode primedbu da je ostavljen kratak rok za usklađivanje svog poslovanja sa odredbama pravilnika, posebno kada je u pitanju organizovani prevoz dece koji se obavlja kao poseban linijski prevoz ili prevoz za sopstvene potrebe koji ima karakteristike posebnog linijskog prevoza.

Zato je, kažu za Tanjug u resornom ministarstvu, održan sastanak sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade, MUP-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, institucijama koje su sarađivale prilikom izrade pravilnika posle koga je predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi do 1. marta 2020. godine.

Predloženo je i da će se potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana zahtevati samo za organizovani prevoz dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, aktivnosti kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova i slično i precizno je propisano da je potrebno da vozač iskoristi pun dnevni odmor u trajanju od 11 sati pre započinjanja novog radnog dana.

Inače, pravilnik propisuje da se organizovani prevoz dece vrši isključivo autobusima koji su tehnički ispravni, koji imaju izvod licence za prevoz za autobus, koji su obeleženi posebnim znakom za organizovani prevoz dece, koji imaju ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, kod kojih su sedišta tapacirana, dok se za obavljanje posebnog linijskog prevoza dece zahteva i da autobus bude žute boje.

U Ministarstvu dalje objašnjavaju da pravilnik propisuje da vozač koji upravlja autobusom koji vrši organizovani prevoz dece mora da poseduje vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije najmanje tri godine, da je koristio pun dnevni odmor u neprekidnom trajanju od 11 sati pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz, da poseduje kvalifikacionu karticu vozaca za obavljanje poslova profesionalnog vozaca...

Pored toga, propisano je da organizovani prevoz dece neće započeti ukoliko sva deca nisu propisno vezana sigurnosnim pojasom.

Zatim, pravilnikom se propisuju da će policijski službenik izvršiti kontrolu uslova iz pravilnika kao i alkotestiranje vozača neposredno pre započinjanja organizovanog prevoza dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, aktivnosti kulturno-umetničkih društava, sportskih klubova pri čemu organizovani prevoz dece neće započeti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

"Imajući u vidu da je jedan od ciljeva postavljenih Strategijom bezbednosti saobraćaja na putevima Republike Srbije za period od 2015. godine do 2020. godine 'ni jedno poginulo dete na putevima RS', rešenja predviđena Pravilnikom direktno doprinose ostvarivanju zacrtanog cilja", navode nadležni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: