"Od minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi" VIDEO

Pregovori o minimalnoj ceni rada za 2020. godinu počinju danas u 13 sati u Vladi Srbije.

Izvor: B92, Prva TV Beograd
Podeli
Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca  FOTO: Screenshot PRVA TV
Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca FOTO: Screenshot PRVA TV

Sadašnji iznos minimalca u Srbiji je 27.890 dinara, a sindikati traže da bude 33.000. Poslodavci pristaju da sa povećanjem to bude tačno 29.000 dinara.

Prema zvaničnim podacima minimalac u Srbiji prima 350.000 hiljada zaposlenih. Međutim, sindikati tvrde da je taj broj oko 400.000 radnika.

Unija poslodavaca prelimirano pristaje na povećanje "minimalca" na približno 30.000 dinara, rekao je za TV Prva direktor Unije poslodavaca Srđan Drobnjaković.

"Slažem se da je u ovom trenutku minimalna zarada neka socijalna kategorija, da od ovih trenutnih 27.890 dinara minimalne zarade tročlana porodica teško može da preživi", kazao je.

Ako se traži povećanje preko tog iznosa onda će Unija od države tražiti ustupke u smanjenju poreza i doprinosa na zarade.

"Tim smanjenjima deo privrede, a pre svega mali poslodavci koji zapošljavaju do 10 radnika, privukli bi se da iz sivih pređu u legalne tokove što bi vodilo povećanju uplata poreza i doprinosa".

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić rekla je da oni traže da minimalac bude između 33.000 i 34.000 dinara.

"Sigurno da se sindikati zalažu da minimalac bude što veći. Imate državu u kojoj je prisutan manjak radne snage, u kojoj nam godišnje 30.00 mladih ljudi odlazi u zemlje EU I sveta onda mi više ne možemo da nastupamo sa realnih pozicija", kazala je ona dodajući da sada treba da se počne rad na radnom ambijentu.

Navela je da je Socijalnoekonomski savet već postigao dogovor da do 2021. godine minimalna cena rada u Srbiji dostigne vrednost minimalne potrošačke korpe i kazala da bi minimalac sada morao da dostigne 85 odsto vrednosti minimalne potrošačke korpe.

Navela je i da bi minimalna cena rada u Srbiji za sledeću godinu trebalo da bude 34.000 dinara i dodala da će biti neuspeh ako minimalac bude bio ispod 33.000 dinara.

OPŠIRNIJE U VIDEU:

Srbija

strana 1 od 188 idi na stranu