Koliko košta besplatno školovanje: Više od dve prosečne plate za đaka prvaka

Beograd -- To što je školovanje u Srbiji besplatno, ne znači da ono roditelje ništa ne košta, piše "Politika".

Izvor: Politika, D. Jokić Stamenković
Podeli
Foto: Depositphotos/lisovskaya
Foto: Depositphotos/lisovskaya

Krajem avgusta i u prvim danima septembra, s početkom školske godine, stiže i najveći udar na kućni budžet.

Još neoporavljeni od izdataka za letovanje, pravljenja zimnice i eventualne nabavke ogreva, roditelji školaraca se ovih dana pripremaju za kupovinu udžbenika, pribora, ranaca i opreme za fizičko i likovno.

Prema računici "Politike", osnovni septembarski troškovi za jednog đaka iznose oko 42.000 dinara. Tu su uračunati udžbenici, lektira, pribor, ranac, oprema za fizičko, odeća i obuća, i to po najskromnijim cenama.

Ako se tome dodaju još i ishrana, džeparac, ekskurzije, izleti i rekreativna nastava, kao i sportske i kulturne aktivnosti, dolazi se do vrtoglave cifre od gotovo 125.000 dinara.

Prema pisanju lista, to znači da mame i tate za godinu dana besplatnog školovanja moraju da spreme više od dve prosečne plate jer, prema Republičkom zavodu za statistiku, prosečna plata u Srbiji iznosi 55.380 dinara.

Međutim, ta cifra se u mnogim domaćinstvima množi sa dva, jer nešto više od 40 porodica ima dvoje, pokazuju podaci iz poslednjeg popisa stanovništva, dok troje dece gaji skoro sto hiljada porodica.

strana 1 od 188 idi na stranu