Krkobabić: U Srbiji formirano 550 novih zadruga

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je za nepune dve i po godine u Srbiji formirano 550 novih zadruga.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

14:33

Krkobabić: U Srbiji formirano 550 novih zadruga
FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

Rekao je da je brojčano ostvaren cilj akcije "500 zadruga u 500 sela".

Krkobabić je na konferenciji za medije uoči početka okruglog stola "Zadrugarstvo juče, danas, sutra" u Beogradu, kazao da je za 2017, 2018. i 2019. godinu Vlada Srbije svojim programima izdvojila 1,7 milijardi dinara za podsticaj zadrugarstva.

Ističe da su u dosadašnjoj realizaciji tih programa 94 novoformirane zadruge dobile podsticajna sredstva.

"Formiranje 550 novih zadruga predstavlja preporod zadrugarstva u Srbiji, i još jedna ključna stvar, a to je da je otklonjeno nepoverenje domaćina, srpskih seljaka. U 550 velikih sela u Srbiji, okupili su se domaćini, u proseku od pet do deset domaćinstava, sa 20 do 100 domaćinstava kao kooperanata i našli zajednički interes da formiraju zadruge", rekao je Krkobabić.

Ističe da je cilj Ministarstva i SANU, kao pokretača ideje obnove sela, da svako veće selo u Srbiji ima zadrugu, jer, podvlači, ne može se govoriti o opstanku sela.

"Zadruga je danas ne naša nostalgija, već imerativ 21. veka, nešto što je imanentno EU, nešto što rešava organizaciona pitanja, povezivanja poljoprivrednika, rešava pitanja malog poseda, ali omogućava ono ključno, a to je transfer znanja i tehnologija sve u cilju da taj proizvod naših zemljoradnika izadje na tržište", kazao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, zadružna mapa Srbije je promenjena, u ovom trenutku nekoliko desetina hiljada ljudi u tom lancu vidi svoju budućnost.

Predsednik Akademskog odbora za selo SANU Dragan Škorić kaže da je cilj formiranja odbora bio da se znanje na selu podigne na veći nivo.

"Mislim da je urađen dobar korak obnovom zadruga u 500 sela, jer je probuđena svest kod naših seljana da su udruženi jedino jači, da udruženi, sa novim znanjem i obrazovanjem mogu biti konkurentni na tržištu", ukazao je Škorić.

Sledeća etapa biće, navodi Škorić, obrazovanje srpskih seljana da svoje proizvode samostalno plasiraju na domaćem i stranom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: