Ekskluzivno: Ovako iz vazduha izgleda novi auto-put Miloš Veliki VIDEO

Graditi auto-put je ozbiljan posao. Ove dve deonice od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga koštaju 334 miliona dolara. Znači da je ozbiljan posao.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

10:32

Ekskluzivno: Ovako iz vazduha izgleda novi auto-put Miloš Veliki VIDEO
FOTO: PRVA TV Screenshot

To je rekao Zoran Drobnjak, direktor JP Putevi Srbije, tokom jutrošnjeg leta helikopterom s ekipom Prve TV.

Oni su leteli novim helikopterom erbas H145 M Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i dobili mogućnost da ekskluzivno iz vazduha prikažu deo auto-puta koji se otvara u nedelju, ali i obilaznicu oko Beograda i najveća gradilišta u glavnom gradu.

Prvo su obišli novi auto-put Miloš Veliki.

Iako je sve bilo brižljivo isplanirano, tokom gradnje nije sve išlo po planu. Tunel Brančić dužine 980 metara zadao je građevinarima ozbiljne muke.

"Najveći izazov je bio uraditi ovaj tunel, za koji je projekat bio urađen, ali pre sedam-osam godina i u međuvremenu se geologija tunela promenila, pa se morao menjati projekat", kazao je Drobnjak.

Izgradnja auto-puta zahteva posebne procedure i posebnu tehnologiju, objasnio je direktor JP Putevi Srbije.

"Tu ima nasipa od dva do 12 metara, ima useka po 15, 20 metara, kao i ti tuneli...Sve zahteva proceduru i vreme, ali kad se završi, a to je najbitnije, onda su svi srećni", istakao je Drobnjak.

Kada auto-put bude otvoren da bi se stiglo od Beograda do Čačka biće potrebno sat i po vremena, a od Obrenovca do Preljine stizaće se za nešto više od 45 minuta, naravno, uz poštovanje svih ograničenja.

"Auto-put se gradi prvenstveno radi bržeg protoka saobraćaja, ali broj jedan radi bezbednosti. Kad ovaj put pustimo u nedelju, rasteretiće se Ibarska magistrala. Neće više biti takvih udesa na Ibarskoj magistrali. Gledaćemo, isto da teretna vozila prebacimo na auto-put, da ne idu Ibarskom magistralom, pod brojem jedan, radi bezbednosti", rekao je Zoran Drobnjak.

Na ovom auto-putu ostalo je da se završi deo od Surčina do Obrenovca, a rok za tu deonicu je do kraja godine.

Još jedna od ključnih stvari auto-puta Miloš veliki je ekonomska isplativost.

Taj auto-put je ekonomski isplativ zato što tu ima preko 11.000 vozila i to je godišnji prosek na 24 časa.

"Mi ćemo imati, otprilike, godišnju putarinu oko 25 miliona evra", navodi sagovornik Prve TV.

Opširnije u video-snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: