Srbija nabavlja naoružane dronove

Beograd -- Nije poznato kada će Srbija kupiti šest bespilotnih letelica, ali se zna da će dve biti opremljene naoružanjem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/ABIR SULTAN
Foto: Epa/ABIR SULTAN

Ukoliko se ova najava obistini, vojska će u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2", piše "Blic".

Da Srbija namerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letelice potvrdio je prošle godine i predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kini.

Srpska delegacija tada je obišla dve kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjom bespilotnih letelica.

"Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih pa ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice", kaže urednik vazduhoplovnog portala Tango six Petar Vojinović.

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letelica, i vrlo se ozbiljno time bave.

"Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vodenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopnih raketa, vođenih raketa", priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letelice prethodnih godina imale značajnу borbenu proveru.

Tako je letelice "ving long" koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok ih UEA koriste iznad Jemena i Libije.

Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom.

Naoružani dronovi se smatraju "američkim čedom" koje je vojska ove države počela da koristi u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije njihova primena bila proširena i na druge zemlje.

strana 1 od 188 idi na stranu