Nadziđivanje i izdavanje spas za JP "Skloništa"

JP "Skloništa" rešenje finansijskih problema vide u nadogradnji i izdavanju skloništa.

Srbija

Izvor: RTS

Utorak, 13.08.2019.

19:29

Nadziđivanje i izdavanje spas za JP
Foto: Depositphotos/humbak

Već sedam godina JP "Skloništa" su u minusu. Prošle godine više od 100 miliona dinara. Mesečni prihodi su oko 14 miliona. Rešenje problema vide, kažu, u nadziđivanju skloništa.

"Putem nadziđivanja uvećali smo prihod Republike Srbije, odnosno došli do nekog priliva novca od strane izdavanja. Samim tim, smatram, da tamo gde nema dovoljno prostora po lokalnim samoupravama i taj segment spustimo na taj nivo da gde god može da se napravi nadogradnja. A tamo gde nema mogućnosti za nadogradnju, možda nešto privrednog karaktera, neka igraonica, obdanište i slično", kaže za RTS direktor JP "Skloništa" Nebojša Stojanović.

Od 1.442 skloništa, izdaje se trećina po prosečnoj ceni od 180 dinara po kvadratnom metru, bez PDV-a. JP "Skloništa" izdaju i oko 3.500 kvadratnih metara poslovnog prostora po ceni od 1.200 dinara.

"Otprilike 500 je pogodno za izdavanje, trenutno je izdato 290. Ostatak skloništa koji nije izdat i koji su u ponudi, a nudimo ih putem javnog oglašavanja u dnevnim listovima, nisu pogodna za izdavanje jer ili nemaju mokri čvor ili nemaju visinu. To su specifični objekti, visina skloništa je od 2,3 do 2,6 metara, ili imaju loš prilaz", navodi Ljiljana Ašković iz JP "Skloništa".

Ugovor o zakupu se zaključuje na pet godina i obavezno se navodi namena. Prenamena može biti odobrena samo uz saglasnost Republičke direkcije za imovinu i Nadzornog odbora preduzeća. Među zakupcima je i mnogo javnih beležnika.

"Naši zakupci trenutno u skloništima su ili magacini ili arhive ili sportske delatnosti, neki klubovi i tako dalje", kaže Aškovićeva.

U proteklih 14 godina ovo javno preduzeće nadzidalo je osam skloništa. Među njima je i objekat na Novom Beogradu u kome je sedište preduzeća. Zbog dugogodišnjeg minusa, kažu, i polovinu tog prostora morali su da daju u zakup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: