Đorđević: Radnici na lizing imaće istu platu kao i stalni radnici VIDEO

Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju izazvao je buru u javnosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.08.2019.

10:59

Đorđević: Radnici na lizing imaće istu platu kao i stalni radnici VIDEO
Foto: Prva TV

Oštra polemika vodi se između poslodavaca i sindikata. Dok jedni smatraju da će novim rešenjem biti izjednačena prava unajmljenih i stalno zaposlenih radnika, drugi u predlogu zakona vide prostor za zloupotrebe.

Hoće li radnici na lizing stvarno imati istu platu kao i stalno zaposleni, da li će imati pravo na regres, godišnji odmor, naknadu za prevoz i bolovanje?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević za Prvu televiziju kaže da je očekivao da će poslodavci kritikovati ovaj zakon, a da će ga sindikati podržati, a da se desilo suprotno.

Kako je objasnio Đorđević, ideja zakona je da se izmeni sadašnja situacija, jer privremeni radnici imaju niske zarade, često i niže od minimalca, nemaju pravo na bolovanje i porodiljsko.

Ističe da se radi na rešavanju ovog problema, i da je cilj da svi oni koji se zaposle na određeno i neodređeno vreme mogu da budu angažovani preko agencija. U slučaju da su angažovani na neodređeno vreme, oni već imaju zaštićeno pravo i garantovano im je da kada im angažovanje kod poslodavca prestane, mogu da se vrate u agenciju, gde imaju svoju dogovorenu zaradu.

Đorđević kaže da dobrog radnika niko neće otpustiti, ali i da razume strah sindikata, posebno zbog perioda od 2000. do 2012. kada su se dešavali masovni otpusti radnika, i dodaje da danas takvih situacija nema.

"Ako su zaposleni za stalno u agenciji, imaju sva prava koja vuku iz agencije. Vrlo je bitno da znate da smo mi te radnike zaštitili duplo, oni su angažovani kod poslodavca, taj poslodavac plaća agenciji, a agencija je dužna da radniku isplati platu koju je ugovorio. U slučaju da mu agencija ne plati, on ima pravo da se naplati kod poslodavca", otkrio je Đorđević.

Ministar kaže da je ideja da se radnici angažuju tamo gde je stvarno potrebno i da će privremenim radnicima biti zagarantovana ista plata za isti posao koji obavljaju radnici koji su u toj firmi zaposleni za stalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: