Za osam meseci Srbija izgubila 260 miliona evra: Evo ko je najviše profitirao

Srpske komšije profitirale su od taksa koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, objavile su "Novosti".

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 01.08.2019.

09:12

Za osam meseci Srbija izgubila 260 miliona evra: Evo ko je najviše profitirao
Foto: Depositphotos/Artzzz

Najviše su se okoristili Grci, Mađari, Slovenci, Bugari, Makedonci i Hrvati.

To je, ipak, sasvim očekivan potez ovih zemalja, jer su iskoristili slobodno tržište i upražnjene trgovačke rafove.

I dok region zadovoljno trlja ruke, Beograd svakodnevno gubi. Kako je za "Novosti" rekao ministar trgovine Rasim Ljajić, za osam meseci, koliko su takse na snazi, na Kosovu i Metohiji plasirano je za 260 miliona evra manje robe nego u istom periodu prošle godine.

"To su direktni finansijski gubici, ali će dugoročna šteta biti još veća jer će naši privrednici možda trajno izgubiti to tržište", naglasio je ministar Ljajić.

"Drugi su već iskoristili. Tako je Grčka u maju povećala izvoz na KiM za tri i po puta, Mađarska, Slovenija, Bugarska i Hrvatska više od dva i po puta, a Severna Makedonija za 50 odsto", dodao je.

Takse od 100 odsto na srpske proizvode uvedene su 21. novembra prošle godine i vlasti u Prištini, uz sve pritiske međunarodne zajednice, ne popuštaju.

Traže, između ostalog, da Srbija prizna nezavisno Kosovo i dok to ne uradi, dodatni nameti na robu iz centralne Srbije ostaju.

Procene su da Srbija dnevno gubi milion evra, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: