"Nema razloga da poslušamo preporuku MMF-a"

Guvernerka NBS Jogovanka Tabaković izjavila je danas nema razloga da se posluša preporuka MMF-a da se dozvoli veća fluktuacija kursa dinara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.07.2019.

13:56

Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je MMF preporučio NBS da dopusti malo veću flukutaciju krusa u oba smera, guvernerka je rekla da je, da bi centralna banka poslušla savet bilo koje medunarodne finansijske institucije, pa i MMF-a, potrebno da za to postoje razlozi.

"Na primer, da niste dovoljno uspešni i da vam taj savet obećava bolje rezultate. Ali, u čemu da očekujemo bolju stabilnost u dinarizaciji ili bilo čemu drugom ako dozvolite veću fleksibilnost kursa. Od trenutka kada je u Albaniji po savetu MMF-a primenjena veća fleksbilnost kursa ta zemelja se suočava sa sve većim procentom ukupne evroizacije", navela je Tabaković.

Ona ističe da je Srbija partner MMF-u, ali da je aranžman koji imamo sa MMF-om naše vlasništvo.

"MMF je partner sa kojim se razgovara, ali ne ličimo li vam na ljude koji poštuju savete bez da proračunaju efekte. Ako imamo 70 milijardi dinarske štednje, to je najveći dokaz poverenja građana. Kako će veća fluktuacija da doprinese većem poverenju u stabilnost dinara i dinarizaciju, kada je upravo obrnut rezultat postignut u Albaniji", naglasila je Tabaković.

Guvernerka kaže i da je NBS odgovorna za politiku koju vodi i da baš zbog takve politike očekuje još veću dinarsku štednju.

"Što bi menjali tim koji uspeva, koji daje rezultat", rekla je Tabaković dodajući da nije u godinama kada bi radila nešto samo da bi se nekome dopala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: