Uvodi se elektronska evidencija: Građani će moći da prate kako im se rešava legalizacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa rukovodstvom Sekretarijata za legalizaciju Grada Beograda o mogućnosti efikasnijeg rada ovog sekretarijata.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.07.2019.

17:49

Uvodi se elektronska evidencija: Građani će moći da prate kako im se rešava legalizacija
Foto: Depositphotos, LukaFunduk

Tom prilikom oni su razgovarali o uvođenju elektronske evidencije podnetih zahteva i elektronskog uvida građana u svoje predmete.

Sekretarijat za legalizaciju Grada Beograda raspolaže sa 12 skenera i tri čitača kartica sa elektronskim potpisom, koji će omogućiti da se rešenja o ozakonjenju šalju ka katastru elektronskim putem, čime se znatno skraćuje vreme neophodno za okončanje procesa legalizacije objekata.

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarija za saradnju sa medijima, na sastanku je dogovoreno da se u što skorijem periodu izradi elektronska evidencija svih podnetih zahteva, koja će građanima omogućiti da u svakom trenutku mogu proveriti status svog predmeta putem interneta.

Premijerka Brnabić je naglasila važnost nastavljanja dobre prakse elektronske uprave, koja je širom Srbije dala odlične rezultate i povećala efikasnost i transparentnost javne uprave.

S obzirom na to da u Beogradu postoji najveći broj objekata u Srbiji koji čekaju na legalizaciju, usaglašeno je da se sa ovom elektronskom evidencijom krene upravo od glavnog grada, nakon čega će ovaj elektronski sistem biti dostupan i u ostalim jedinicama lokalnih samouprava.

Ovo će biti samo jedan od mnogih koraka koji su u prethodnih nekoliko godina učinjeni kako bi se kreirala savremena elektronska uprava koja je u potpunosti u službi građana, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: