Ovo su najplaćenija zanimanja u Srbiji

Beograd -- Prosečna plata u Srbiji u maju ove godine iznosila je 55.380 dinara, a zaposleni u nekim oblastima i u ovom mesecu primili su i do dva i po puta više.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos,  uroszunic
Foto: Depositphotos, uroszunic

Tako je mesečna neto zarada nekih od njih iznosila i više od hiljadu evra.

Kao i prethodnih meseci i u maju su najveće plate u Srbiji imali zaposleni u vazdušnom saobraćaju, pa su u proseku zaradili po 175.610 dinara neto. Među njima najviše novca zaradili su zaposleni u kontroli letenja, piloti i kopiloti, piše Blic.

Posmatrajući najveće zarade u Srbiji u maju, nije se mnogo toga promenilo u odnosu na prethodne mesece, pa se tako na drugom mestu po visini zarada i sada nalaze oni koji rade u oblasti rudarstva. Oni su u proseku primili 143.815 dinara. Zaposleni u oblasti informatike i računarstva, čije plate se već neko vreme posmatraju kao najviše, zaradili su u proseku u maju 124.771 dinara.

Po visini majskih zarada u našoj zemlji, pri vrhu liste i ovoga puta našli su se oni koji se bave finansijskim uslugama. Tako su finansijski savetnici i analitičari, kao i matematičari i statističari, zaradili su u proseku po 115.691 dinara. Farmaceuti su takođe među onima koji u Srbiji primaju plate daleko veće od prosečne, pa su tako oni u maju imali zaradu od 112.618 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Gledajući podatke o zaradama po gradovima, prestonica i dalje ima najviše ljudi koji zarađuju više od prosečne plate u Srbiji. Vračar, Stari grad i Savski venac i u maju su bile na vrhu liste po prosečnim zaradama stanovnika. Tako je na Vračaru prosečno u maju plata bila 90.550 dinara, u opštini Stari grad 86.694 dinara a u opštini Savski venac 79.414 dinara.

Van Beograda, mesta koja se, može se reći izdvajaju po visini prosečnih plata su ponovo Bor, Kostolac i Smederevo.

Prosečna neto plata u Srbiji za maj 2019. godine iznosila je 55.380 dinara, i nominalno je veća za 9,9 odsto, a realno za 7,5 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine.Prosečna majska bruto zarada iznosila je 76.511 dinara, što je više za 9,8 odsto nominalno, odnosno za 7,4 odsto realno nego u maju 2018. godine.

Plate u javnom sektoru su bile veće od ostalih i iznosile su 61.449 dinara. U javnim državnim preduzećima, plate su u proseku iznosile 76.285 dinara.

strana 1 od 188 idi na stranu