Turski tok zaustavio bugarski sud: Gas neće stići u Srbiju do kraja godine

Gradnja gasovoda Turski tok preko Bugarske, od čega zavisi snadbevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi počnu ovog meseca.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.07.2019.

08:00

Turski tok zaustavio bugarski sud: Gas neće stići u Srbiju do kraja godine
Ilustracija FOTO: Depositphotos, photojimdp

Do zastoja je, naime, došlo na sudu.

Italijansko-saudijski konzorcijum Arkada, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim.

I to posebno nakon saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa Bugarska spusti cenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene, piše Politika.

Direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je početkom prošlog meseca, nakon što je objavljeno da je Arkada suspendovana, najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa Bugarska.

Prvo ročište očekuje se tokom septembra zbog čega nije realno očekivati da će prve količine gasa sa Turskim tokom preko Bugarske i Srbije preteći pre kraja ove godine.

Neimenovani izvor lista napominje da je najvažnije da Bugarska, za sada, čvrsto stoji iza odluke da ovaj gasovod gradi, ali dodaje da će se Srbija, ako Sofija odustane od projekta, snadbevati iz najvećeg gasnog skladišta Baumgarten u Austriji i preko Mađarske dobijati gas.

Dr Srećko Đukić, stručnjak za međunarodne gasne prilike, nije baš veliki optimista.

Kaže da je sada potpuno jasno da da dotoka gasa iz Bugarske u Srbiju neće biti do kraja godine.

"Blagovremeno su davana upozorenja uključujući ne samo naše eksperte, nego i najviši ruski vrh, da bez dogovora sa Briselom nema Turskog toka. Kod nas se konačno mora shvatiti da je gas političko i bezbednosno pitanje međunarodnih razmera, a nikako stvar jednostranih odluka i nsinhronizovane gradnje gasovoda", objašnjava dr Đukić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: