Rekord: Železara u Smederevu u poslednje tri godine proizvela 1,7 miliona tona čelika

Železara u Smederevu je u poslednje tri godine ostvarila rekordnu proizvodnju od 1,7 miliona tona čelika i za to vreme ostvarila prihod od 1,6 milijardi dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.07.2019.

15:41

Rekord: Železara u Smederevu u poslednje tri godine proizvela 1,7 miliona tona čelika
Vang Laniju FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

To je izjavio predsednik kompanije HBIS Tangsteel i HBIS Group Srbija Vang Laniju.

Vang je u Smederevu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem položio kamen temeljac za izgradnju nove linije Aglomeracije u smederevskoj fabrici.

On je, posle ceremonije polaganja kamena temeljca, rekao novinarima da je, od kako je kompanija HBIS preuzela smederevsku Železaru pre tri godine, postignuta rekordna proizvodnja u istoriji te fabrike i istovremeno povećana ulaganja u mašine i opremu.

Kako je naveo, dugoročna strategija HBIS Group Srbija je da Železara u Smederevu postane napredna i "zelena" evropska fabrika i da su osim investicije od 120 miliona dolara u novo postrojenje Aglomeracije, planirana i velika ulaganja u poboljšanje opreme na valjanju, konvertorima i u drugim pogonima.

Upitan da li to znači i nova radna mesta, Vang je odgovorio potvrdno, ali nije precizirao kada će i koliko novih radnika biti zaposleno.

"Naš plan je da Železara bude 'zelena' fabrika usmerena ka zaštiti životne sredine. Planiramo da koristimo tehnička i ekspertska znanja matične kompanije u razvijanju najnaprednijih tehnologija na novoj liniji Aglomeracije u Srbiji", rekao je Vang.

Dodao je da će mnoge linije u smederevskoj Železari biti automatizovane što će, kaže, olakšati proces rada.

Na pitanje koliko su kvote EU na uvoz čelika uticale na poslovanje Železare u Smederevu, Vang je rekao da postoje određene poteškoće zbog tih mera.

"Medjutim, HBIS će, kao globalna kompanija, iskoristiti sve svoje kapacitete i uložiti sve napore da umanji njihov uticaj", naglasio je Vang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: