"Medicinske sestre u Srbiji preopterećene - rade i na četiri radna mesta" VIDEO

U Nemačku će odsad moći da idu lekari i medicinske sestre i bez radnog iskustva, a početna plata će im biti oko 2.000 evra.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Sreda, 24.07.2019.

10:50

FOTO: Screenshot PRVA TV

Time je još više olakšan odlazak domaćih medicinskih radnika iz zemlje.

Glavni motiv za odlazak su niske plate, ali i nemogućnost napredovanja, preopterećenost poslom...

Deo zaposlenih odlazi prvenstveno zbog loše materijalne situacije, nedovoljnih primanja i nesigurnosti, objasnio je predsednik Sindikata zdravstva doktor Zoran Savić gostujući u jutarnjem programu Prva TV.

Osim toga, oni odlaze i zbog nesigurnosti posla i mogućnosti napredovanja u službi, dodao je doktor.

"Procena fiskalnog saveta je da je od 2015. do 2018. više od 6.000 radnika napustilo Srbiju. To je katastrofalan podatak. Ako se nastavi tim trendom otići će nam, praktično, svi", kaže doktor.

Dodaje, da iz zemlje najviše odlaze medicinske sestre, potom lekari opšte prakse, ali i lekari specijalisti.

"Iz moje ustanove je pre par meseci otišao specijalista urgentne medicine s 30 godina radnog iskustva. Odlaze uglavnom mladi, ali i iskusni stručnjaci, koji bi trebali da daju svoj maksimalni doprinos u ovoj struci", dodaje gost Prva TV.

Ovaj problem Hrvatska je rešila uvođenjem dekreta za povećanje plata lekarima, a i Rumunija je povećala plata lekara s 1000 na 2700 evra.

Doktor Savić smatra da bi na sličan način i mi mogli da rešimo problem.

Ali i s povećanjem plata Srbija ne može da se takmiči sa Nemačkom.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara, se samo delimično slaže s doktorom Savićem u vezi s glavnim motivom za odlazak iz zemlje:

"Plate su takve kakve jesu. One su niske, pa su niske. Ono što smo mi kao sindikat detektovali i na čemu potenciramo jeste hroničan nedostatak - nas nema dovoljno i mislimo da u tom smislu nije vođena dobra politika kada se radila racionalizacija u proetklih 20 godina", kaže ona.

Kako navodi, u ovom trenutku, svaka medicinska sestra ili bar njih 90 odsto radi na dva, tri, pa i četiri radna mesta.

"U ustanovi u kojoj radi ona pokriva tri radna mesta u ovom trenutku. I to je nedopustivo. Jako puno prekovremenih sati. Niti mogu da se plate zato što para nema, niti mogu da iskoriste slobodne dane zato što nema ko da radi. I to je jedan princip spojenih sudova", navodi Ilićeva.

Odlazak sestara bi, po njoj, zaustavila pre svega manja opterećenost na poslu, pa onda veća zarada.

OPŠIRNIJE U VIDEO PRILOGU:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: