Neće da rade za male plate: Nezaposleni odbijaju poslove u poljoprivredi i mašinstvu

Nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nisu zainteresovani za poslove u oblasti tekstilstva i kožarstva, mašinstva i obrade metala.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 24.07.2019.

08:45

Neće da rade za male plate: Nezaposleni odbijaju poslove u poljoprivredi i mašinstvu
Niko neæe poljoprivredu FOTO: Depositphotos, djangosupertramp

Ne zanima ih previše ni rad u oblasti poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, šumarstva i obrade drveta.

U NSZ ipak otkrivaju da podaci o ponuđenim uslovima rada od strana poslodavaca mogu da predstavljaju konkretne činjenice i osnov za opravdano odbijanje ponuđenog zanimanja, piše dnevni list Politika.

"Ponude odbijaju zbog plata nižih od proseka za te poslove na regionalnom nivou, uslova rada koji su ispod standarda za zanimanje, neplaćenih doprinosa ili prekovremenog rada, neredovnih isplata, udaljenosti radnog mesta", navode u NSZ.

Smeta im, kako se navodi, i kada postoji opasnost od povređivanja, profesionalnih ili drugih vrsta oboljenja, rada na visini, pod vodom ili zemljom...

Postoje i slučajevi kada nezaposleni odbijaju ponude bez opravdanog razloga, pa je brisanje sa evidencije moguće zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o obavezama nezaposlenih.

Na taj način u junu ove godine je 13.338 nezaposlenih izbrisano sa biroa rada.

Od tog broja, 12.041 neopravdano se nije javio ili odazvao pozivu NSZ, zbog čega su izbrisani na određeni rok, 1.145 nije se odazvalo na individualni razgovor sa savetnicima NSZ...

Oni koji su brisani sa biroa imaju pravo opet da se uvedu u evidenciju po isteku šest meseci od dana prestanka vođenja evidencije.

Izuzetno, ukoliko je korisnik novčane naknade izbrisan jer je obavljao rad bez zaključenog ugovora, to pravo ponovo stiče po isteku roka od devet meseci, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: