Ko se povredi na poslu pare dobija odmah VIDEO

Beograd -- Radnici koji dožive povredu na radu više se neće "povlačiti" po sudovima kako bi naplatili štetu.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Prva TV
Foto: Prva TV

Prema najavi resornog ministra, svi će biti osigurani, a novac će im biti isplaćen odmah. Prva TV istražuje kada će to početi da se primenjuje i kako će izgledati u praksi.

U poslednjih 15 godina, svega 30 odsto radnika je uspelo da naplati štetu koja im je pričinjena na radu, podaci su sindikata.

"Do sada je bila praksa da su radnici koji su pretrpeli štetu ili povredu na radnom mestu vrlo teško dolazili do osiguranja, odnosno do naplate štete koju su pretrpeli. Nažalost i oni koji su imali smrtni ishod, njihove porodice nikako nisu mogle da naplate, to je manje više završavalo na sudu", priča Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sidikata

Situacija u kojoj će poslodavci morati da osiguraju sve svoje radnike kod osiguravajućih kuća koje bi im odmah isplatile naknade je pomak i nešto što bi moglo da smanji ovako lošu statistiku, smatraju sinidkalci. Ipak, upravo deo sa osiguravajućim kućama za njih je - sporan.

"Mi smo više za to da se formira jedan poseban fond u kome bi poslodavci uplaćivali novac za, koje bi imali za svrhu osiguranje od posledica nesrećnih slučajeva da bi to bilo mnogo bolje kontrolisana sredstva, da tu radnici ne bi imali problem da tu štetu naplate ili da njihove porodice naplate štetu", navodi Mihajlović.

S obzirom da od Ministarstva nisu dobili zvaničan dopis na ovu temu u Uniji poslodavaca kažu da komentar ne mogu da daju. Ipak, njihov počasni predsednik ga ima, a to je da je ideja dobra. Ipak i on ima jednu zamerku:

"To spada u još jedan novi namet, odnosno to će da svakako da poskupi poslovanje privrednika. Poslodavcima to sigurno, onima koji već nisu to sami preduzeli pa osigurali svoje zaposlene neće lako pasti zato što će to da im dalje oteža poslovanje u smislu većih finansijskih izdataka", objašnjava Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca.

Zakon kojim bi se sve ovo uredilo, trebalo bi da bude donet na jesen. Da li će se to i desiti, kao i kako će se tačno sve sprovoditi u praksi, pitanja su koja smo hteli da postavimo i Ministarstvu rada, međutim na zahtev za sagovornika, Prva TV odgovor - nije dobila.

Više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 188 idi na stranu