Bez gostiju ostavio biser srpskog turizma, a čist pred zakonom

Sve dok je država kontrolisala investitora iz Katara, vlasnika četiri hotela na Vlasinskom jezeru, on je ispunjavao obaveze iz ugovora o privatizaciji.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 23.07.2019.

07:58

Bez gostiju ostavio biser srpskog turizma, a čist pred zakonom
FOTO: Milenko Kovaèeviæ

Onog momenta kada je njegova obaveza prema dokumentima o kupoprodaji okončana, Ali Abdul Ms al Maki je ugasio tri hotela, a od četvrtog napravio salu za veselja.

I danas je ovaj katarski biznismen, tri godine nakon kupovine imovine u društvenoj svojini, čist prema državi.

To što je na vrata hotela koji su zapošljavali i po sto radnika, stavio katanac, ne tereti ga ni za šta.

Praktično, njegove obaveze prema državi, iz vremena dok je ministar privrede bio Željko Sertić, danas ne postoje.

Naime, kako u Ministarstvu privrede kažu za Blic Biznis, nadzor nad radom ovog katarskog investitora je završen negde u septembru prošle godine.

Prema Zakonu o privatizaciji, kontrola je obuhvatala period od dve godine, počev od 7. septembra 2016. godine. U tom periodu kupac je u kontinuitetu podnosio izveštaje revizora zajedno sa procenom veštaka, kojima je potvrđeno da je kupac izvršavao ugovorne obaveze.

"Kako je dvogodišnji period kontrole istekao, privredno društvo HUP Evropa posluje slobodno u poslovno-pravnom sistemu i Ministarstvo privrede više nema zakonskih i ugovornih nadležnosti za kontrolu", rekli su u resornom ministarstvu.

A kakve je obaveze prema kupoprodajnom ugovoru imao Ali Abdul Ms al Maki koji je 2016. godine postao većinski vlasnik hotela Vlasina i Promaja na obali Vlasinskog jezera i po jednog u Crnoj Travi i Surdulici - Vilin lug i Srbija.

Al Maki je izlicitirao 70 odsto udela u hotelima Evrope koji su bili društveni kapital, na aukciji od 31. maja 2016. Prema kupoprodajnom ugovoru, jedna od njegovih osnovnih obaveza bila je da investira 500.000 evra u osnovna sredstva i to je ispunio kroz renoviranje. Kupac je takođe, prema ugovoru bio dužan i da dve godine ne smanjuje broj zaposlenih kao i da redovno isplaćuje zarade ali samo onim radnicima koji su imali ugovore na neodređeno vreme. Takvih je, međutim, bilo samo troje pokazuje zvanična dokumentacija.

Interesatno je i da je prema podacima Agencije za privredne registre, ovaj katarski biznismen povećao kapital firme Evropa koja je i vlasnik hotela na Vlasini za 30.505.000 dinara u septembru 2018. godine, ali i za 29.210.000 dinara u martu ove godine.

U momentu prodaje hotela na Vlasini zastupnik investitora u Srbiji, Ali Albakir je najavio da će "ti veliki objekti za tri ili četiri godine dobiti tri ili četiri zvezdice i da će investitor sagraditi još jedan hotel sa pet zvezdica".

Cela Vlasina, predeo izuzetnih odlika, ostala je međutim bez oko 300 ležajeva namenjenih turistima, što je u poređenju sa smeštajnim kapacitetima u privatnim polu-hotelima i vilama sa oko, maksimalno 80 ležajeva, veliki gubitak, preneo je portal Jugmedia.

Osim što nije ispunjeno ništa od obećanja o promenama, kako sada tvrde meštani i predsednik opštine Surdulica, hoteli su zatvoreni, osim jednog u Surdulici gde se vikendom u prizemlju održavaju veselja.

Taj hotel je do pre prodaje upošljavao oko 100 radnika i imao godišnji promet od oko 60 miliona dinara.

Slična situacija je i sa hotelom Vilin lug u Crnoj Travi, jedinim hotelom u toj za turiste privlačnoj opštini.

Hotel Promaja na Vlasinskom jezeru je urastao u korov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: