Za paušalno oporezivanje promet ne sme da bude preko šest miliona dinara VIDEO

Zahtev za paušalo oporezivanje novoosnovani privredni subjekti mogu podneti unosom i opredeljivanjem u Agenciji za privredne registre.

Srbija

Izvor: B92, Prva TV

Ponedeljak, 22.07.2019.

19:20

Za paušalno oporezivanje promet ne sme da bude preko šest miliona dinara VIDEO
Foto: Prva TV

Zahtev se može podneti prilikom osnivanja preduzetničke radnje u registracionoj prijavi.

Privredni subjekti koji to rade godinama, mogu se za paušalno oporezivanje prijaviti do 30. novembra tekuće godine, za narednu poslovnu godinu.

"Preduzetnici koji se opredele za paušalno oporezivanje ne mogu obavljati delatnost u oblasti trgovine na veliko i malo, hoteli, restorani... Paušalno oporezivanje ne mogu imati i oni subjekti koji imaju poslovajne u vezi nekretnina, finasijsko posredovanje, obveznici koji imaju promet preko 6.000.000 miliona dinara na godišnjem nivou, kao i obveznici koji su evidentirani u sistemu PDV-a", kaže Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Polazna osnovica za utvrđivanje paušalnog prihoda, određuje se u odnosu na osnovu prosečne mesečne zarade po zaposlenom u prethodnoj godini, pomnoženo sa odgovarajućim koeficijentom te grupe delatnosti. Osnovica je korigovana i određenim elementima.

"Ti elementi koji koriguju osnovicu, jesu mesto gde se radnja nalazi, starost obveznica, površina lokala, broj zaposlenih, tržišni uslovi i drugi elementi za značaj oporezivanja", navodi Agatunović.

Više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: