Podrška malom biznisu: Ministarstvo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva

Zbog velikog interesovanja malog biznisa za programe podrške, Ministarstvo privrede je gotovo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva za 2019. godinu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 20.07.2019.

13:12

Podrška malom biznisu: Ministarstvo dupliralo obezbeđena bespovratna sredstva
Foto: Depositphotos, uroszunic

Umesto prvobitnih 1,7 milijardi, obezbedili smo rekordnih tri milijarde dinara samo za udeo granta, izjavio je danas državni sekretar Dragan Stevanović.

"Zadovoljni smo kako je u ovoj godini započelo i kojom dinamikom se odvija sprovođenje sufinansiranja tri programa - za nabavku opreme, razvojnog programa i programa za početnike u biznisu. Ove godine izdvojili smo ukupno 1,7 milijardi dinara bespovratnih sredstava za te svrhe. Raduje nas što smo u prvih šest meseci sva sredstva potrošli i što smo, u najpozitivnijem smislu, bili prinuđeni da obezbedimo još gotovo isto toliko novca", rekao je Stevanović za Tanjug.

Navodi da se početkom godine očekivalo da će za razvoj malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i početnika u biznisu biti potrebno još oko 300 miliona dinara za bespovratna sredstva i da će godina biti završena sa utrošene dve milijarde dinara u te svrhe.

"Interesovanje privrednika je ove godine zaista veliko, i zato smo i sredstva gotovo duplirali", rekao je državni sekretar, uz ocenu da je interesovanje veće zbog pojednostavljenih procedura za dobijanje sredstava i približavanja modela finansiranja malim i srednjim preduzećima.

Prema njegovim rečima, za ove programe je do sada, u 2019. apliciralo oko 1.000 preduzetnika.

Najveći deo sredstava je, kako je rekao, utrošen za program nabavke nove opreme i alata, koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama i lizing kućama.

Za razvojni program koji ministarstvo sprovodi sa Fondom za razvoj, opredeljeno je 500 miliona dinara, a Stevanović dodaje da se pojavila potreba za još 200 do 250 miliona dinara, koji su već obezbeđeni i istrošeni, te je taj program zatvoren.

Dodaje da je i program za početnike u biznisu takođe zatvoren, jer je istrošeno 200 miliona dinara za bespovratna sredstva.

Stevanović navodi i da je bilo svega pet do šest odsto podnetih zahteva koji nisu ispunjavali uslove da ostvare pravo na sredstava.

"To govori da se kvalitet malih i srednih preduzeća unapređuje, da su preduzetnici racionalni i posvećeniji u svom pristupu, da razumeju potrebu tržišta, potrebu za tehnološkim usavršavanjem i unapređenjem svoje konkurentosti...", rekao je Stevanović.

Na iznos od tri milijarde dinara koje je Ministarstvo privrede opredelilo, dodaje Stevanović, za sektor razvoja malih i srednjih preduzeća kroz kredite banaka i Fonda za razvoj angažovano je još oko osam milijardi dinara.

"Ukupan obim angažovanih sredstava za preduzetnike je oko 11 milijardi dinara i mislim da je to zavidna brojka kada govorimo o ulaganju u sektor malih i srednjih preduzeća", podvukao je Stevanović.

Najviše novca, navodi on, otišlo u prerađivačku, a zatim u građevinsku industriju. U prerađivačkoj industriji najviše se ulagalo za proizvodnju mašina i aparata, hrane i pića, predmeta od gume i platike, ali i za proizvodnju nameštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: