Oprez: Inspekcija utvrdila da dve klanice u Sremu ne vode računa o higijeni

Inđija -- Zabeležen je veći broj nepravilnosti u firmama koji se bave preradom hrane životinjskog porekla.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 164966390
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy, 164966390

Zbog toga je u Sremu pojačanog nadzora veterinarske inspekcije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U objektu koji se bavi preradom mesa "Gozba doo" iz Vojke u opštini Stara Pazova u trenutku kontrole zatečeno je klanje svinja, pri čemu nisu bili poštovani opšti uslovi higijene hrane, a u prostoriji za rasecanje mesa zatečen je neispravan sterilizator.

Inspektori su privremeno zabranili klanje, rasecanje i dalji proces proizvodnje. Klanica je u toku dana kupila nove sterilizatore, ispravila nedostatke, a mesno nadležni inspektor je obavio dodatnu proveru u poslepodnevnim časovima i subjektu dozvolio dalji rad.

U objektu za klanje i preradu mesa papkara "Sremac" iz Indjije konstatovan je veći broj nedostataka kad je reč o uslovima higijene hrane životinjskog porekla, kao i 416 kilograma hrane životinjskog porekla koja je bila neobeležena, neoznačena i kojoj nije moguće utvrditi sledljivost.

Ta hrana je proglašena nebezbednom, stavljena van prometa i poslata na neškodljivo uništenje u prisustvu veterinarskih inspektora. Pomenutom subjektu u poslovanju hranom doneta je mera zabrane upotrebe prostorija i opreme do otklanjanja nedostataka.

strana 1 od 188 idi na stranu