"Pripremi se za učešće": Usvojene preporuke za nacrt Zakona o kontroli državne pomoći

Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala EWB koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

12:38

Foto: Depositphotos, posztos, 11937437

Ove tri organizacije su, piše portal European Western Balkans (EWB), u okviru projekta "Pripremi se za učešće", koji finansijski podržava EU, izradile analizu koja pokazuje da postojeće ustrojstvo Komisije za kontrolu državne pomoći otvara prostor za uticaj na "(ne)postupanje Komisije".

Zabrinutost zbog trenutnog načina rada Komisije izrazila je i EU u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

Među preporukama je i biranje članova Komisije u Skupštini Srbije, iz redova stručnjaka za pravo i ekonomiju, sa nezavisnom stručnom službom i transparentnijim finansiranjem, potom obezbeđivanje finansiranja iz budžeta Srbije, sa posebne linije kao kod Državne revizorske institucije ili Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Povodom donošenja novog Zakona o kontroli državne pomoći u okviru projekta "Pripremi se za učešće", Centar za evropske politike, NALED i portal EWB pripremili su kratak pregled politike sa predlozima za unapređenje organizacionog modela Komisije za kontrolu državne pomoći, u skladu sa preuzetim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu (CSF) koji ima cilj jačanje demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: