Mihajlović: Koridor 10 biće završen na jesen VIDEO

Istočni krak Koridora 10 koji povezuje Srbiju sa Bugarskom i Turskom i od velikog je značaja za zemlju biće pušten na jesen.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

10:34

Mihajlović: Koridor 10 biće završen na jesen VIDEO
FOTO: Screenshot PRVA TV

To je najavila za Prva TV ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Dodala je i da će građevinski radovi biće gotovi do kraja avgusta.

Ministarka Mihajlović je već treći dan sa svojim saradnicima u kabinetu izmeštenom u Belu Palanku, gde nadgleda radove i razgovarala sa ljudima iz lokalne zajednice, izvođačima radova...

"Istočni krak Koridora 10 je gotov u potpunosti - 99 odsto kraka je gotovo. Postoji nekoliko teških, komplilkovanih tačaka gde su velika klizišta, koja nas, prosto, onemogućavaju da pustimo u narednih 10, 15 dana istočni krak", kazala je ona.

Istakla je da se Koridor 10 gradi predugo i da su baš zbog toga mnogi projekti koji su ranije pravljeni rađeni sa dosta nepoznanica, zbog čega su se, kako je rekla, pojavili mnogi problemi.

"S druge strane, kad se nešto završava, kao što se završavao Koridor jug, dakle Grdelica, kao što se ovde završava istok, onda sve što ne valja vidite na samom kraju. Drugo, mi smo zaista mnogo naučili iz ovoga. Nijedan projekat koji počinjemo, čini mi se, neće imati nijedan jedini problem kakav je imao Koridor 10", rekla je Zorana Mihajlović.

Deonica puta od Proseka do Bancareva, na koju se južnjaci najviše žale i koja nikada nije puštena u rad, a asfalt je već popucao, takođe, će biti sređena.

"To se rešava. Izvođači, pre svega, imaju obavezu da taj deo projekta završe. Izvođači će to završiti vrlo brzo i biće pušteno", navela je.

Suštinski problem na tih 100 metara generalno istočnog kraka su dva velika klizišta, kosina C6, koja se takođe rešava.

Postoji i problem sa jednim od izvođača - grčkim Akterom, zbog čega je uveden novi izvođač Integral.

"Za prugu Niš-Dimitrov Vlada Srbije je prošle godine dala garacije na 264 miliona evra. Ona se radi po pravilima Evropske investicione banke od kojih je dobijen najveći deo kredita", istakla je ministarka.

Pripremne radnje su gotove, a u četvrtom kvartalu ove godine počinju radovi na modernizaciji, elektrifikaciji...

Oni će trajati dve i po godine.

"To je jedini deo Koridora 10 koji nije elektrifikovan, što pravi ozbiljne probleme u transposrtu i na opasnoj pruzi oko Niša, to je ono što su Nišlije, čini mi se, čekale decenijama", navela je.

Navela je i da je prethodnih godina mnogo urađeno, od 300 kilometara auto puteva, do ulaganja u železnicu, povezivanja železnice, autoputeva, aerodroma...

Moravski koridor imaće auto put, železnicu, aerodrom. Niš i ubrzo Čačak će, navela je, suštinski biti centri ukrštanja nekoliko autoputeva.

"Počinjemo autoput Sremska Rača-Kuzmin, Šabac-Loznica, Niš-Pločnik ..To su sve velike investicije koje Srbiju povezuju sa regionom...Do kraja godine pustićemo i na Koridoru 11 ka Crnoj Gori Obrenovac-Preljina, 102 kilometra auto-puta", kazala je ministarka za Prva TV.

Video možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: