Beogradske elektrane preuzimaće toplotnu energiju iz Vinče

Beograd -- JKP Beogradske elektrane postalo je deo velikog investicionog projekta u okviru izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Izvor: Tanjug
Podeli

Posao preduzeća je da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije proizvedene u postrojenju za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije u kompleksu sanitarne deponije, izjavio je direktor Elektrana Rade Basta.

U okviru posete francuskog predsednika Srbiji potpisan je i Ugovor o otkupu toplotne energije između kompanije Beo čista energija i JKP Beogradske elektrane, a prema Ugovoru o javnom privatnom partnerstvu za upravljanje sanitarnom deponijom Vinča, obaveza Grada Beograda je da izgradi infrastrukturu za preuzimanje toplotne energije.

"Tu obavezu je Grad Beograd preneo na Beogradske elektrane koje će iz sopstvenih sredstava finansirati izgradnju prepumpne izmenjivačke stanice u kompleksu Vinča, izgradnju toplovodne trase u dužini od oko devet kilometara, kao i prepumpnu izmenjivačku stanicu u Toplani Konjarnik, rekao je Basta za Tanjug.

Vrednost ove investicije je 23,5 miliona evra. Projektom je predviđeno da se preuzeta toplotna energija distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz Toplane Konjarnik. Basta navodi da će proizvodni kapacitet u Toplani Konjarnik biti proširen za 56,5 megavata. "To znači da ce preduzeće biti u mogućnosti da proširi toplovodnu mrežu i na područja koja nemaju izvedenu distributivnu toplovodnu infrastrukturu uz mogućnost da se na sistem daljinskog grejanja priključe novi korisnici", pojasnio je on.

Basta navodi da će od ove investicije, korist imati Beogradske elektrane, korisnici ali i država. On je rekao da je procena da će Beogradske elektrane imati manje troškove za kupovinu uvoznog prirodnog gasa u visini od dva miliona evra na godišnjem nivou. "Rukovodstvo Beogradskih elektrana ponosno je što mu je kroz mnoge projekte i izazove koji predstoje u narednih nekoliko godina povereno i da bude deo investicionog ciklusa u Srbiji koji je, zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića nedavno pokrenula Vlada Srbije, a koji će biti najveći realizovani investicioni plan za razvoj i napredak Srbije", rekao je Basta.

Plan je da radovi budu započeti 2020. godine, a investicija će biti realizovana u roku od dve godine.

Srbija

strana 1 od 188 idi na stranu