"Francuska ima veliki interes da ulaže u Srbiju da ne bi izgubila trku s Kinom"

Francuska ima veliki interes da investira u Srbiji da ne bi izgubila trku s Kinom, kaže francuski geopolitički stručnjak specijalizovan za Balkan Aleksis Trud.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Epa, ROMAN PILIPEY
FOTO: Epa, ROMAN PILIPEY

On kaže da je za Srbiju 2028. godina zacrtana kao najraniji datum ulaska u EU.

"Zvanična Srbija gaji velike nade o ulasku u Evropsku uniju, što se svaki put odlaže. U ovom trenutku, fiksiran datum je 2028., ništa pre toga. Zemlja vodi jake pregovore, korak po korak o tehničkim poglavljima, ali nijedan srpski zvaničnik neće moći da na kraju pregovora prihvati gubitak južne provincije Kosova, što je predviđeno pregovorima", rekao je on za Frans enfo.

Na pitanje šta blokira evropski pur Srbije, francuski geopolitički stručnjak kaže da se EU vodi "prevaziđenom analizom" iz 90-ih godina prošlog veka o, kako je naveo, zaštiti prava "albanske manjine na Kosovu".

"Ono što Evropska unija ne vidi je da su odlaganjem rokova, Rusija, Kina i Turska napravile "kambek" i da su vrlo prisutne u Beogradu. Ukoliko EU, a posebno jedna od njenih najvećih predstavnica Francuska, ne ubace u veću brzinu, Srbiju bi Istok mogao da proguta. Kada sam to govorio još pre nekoliko godina, svi su mi se smejali", kaže Trud.

On ocenjuje i da je Francuska shvatila da će, ukoliko ne ubrza proces investiranja u Srbiju, izgubiti tu trku sa Istokom.

"Francuzima je, dakle, i te kako u interesu da investiraju u tu zemlju u kojoj su već prisutni sa svojim kompanijama, smatra Trud.

strana 1 od 188 idi na stranu