Važan korak: Potpisana Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa između vlada Francuske i Srbije i Grada Beograda potpisana je danas u Palati Srbija, saopšteno je.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

17:15

Važan korak: Potpisana Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa
Foto: Depositphotos/Pinkbadger

Izjavu, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog izuzetno važnog projekta, potpisali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni.

Kako se navodi u saopštenju, beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade.

Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta.

Podsetimo, Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan je sa vladom Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu beogradskog metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Tim sporazumima, predviđeno je posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom", a sastanku su pored ministra Malog prisustvovali ministarka Mihajlović i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: