"Izgradnja metroa biće glavna tema razgovora sa francuskim predsednikom Makronom" VIDEO

U Srbiji posluje 120 francuskih firmi, koje pokrivaju različite oblasti, od industrije cementa i guma, preko banaka i osiguranja do saobraćaja i građevinarstva.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.07.2019.

10:56

FOTO: Screenshot PRVA TV

Predsednik Emanuel Makron svojom posetom želi da otvori put francuskim firmama u Srbiji.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja kaže da će se tokom posete predsednik Emanuela Makrona razgovarati o više tema:

"Ono što je očigledno je da Francuzi imaju dve velike teme. Sigurno je broj jedan metro", kaže Crnobrnja za Prva TV.

Da bi se izgradnja metro realizovala potrebno je, kako je naveo, preći sa reči na dela.

Kinezi im glavni konkurenti

"O metrou se govorilo osamdesetih godina. I evo dogurali smo do 2019., 2020. i još uvek je to u nekim nacrtima i planovima. Ja mislim da se približavamo fazi kada će početi kopanje, ali imam utisak da tu ima jedna nerešena stvar, a to je odnos francuskih i kineskih interesa", naveo je.

Za gradnju metroa, naime, zainteresovana je, uz francusku i jedna kineska kompanija.

"Nije nemoguće da bude zajednički projekat, jer to je toliko veliki projekat da tu ima prostora i za Kinu i za Francusku. Ne tvrdim da će tako da bude, ali po ekonomskim pokazateljima verovatnije je da bi dobili Kinezi, nego Francuzi. Ako se poštuje ekonomski kriterijum. Odnosno, ako se odluka donosi na bazi toga koliko metro košta", kaže Crnobrnja, koji je uveren da bi Kinezi ponudili jeftiniju varijantu.

O tome pišu i francuski mediji, koji navode da je Balkan važan deo novog puta svile i ističu da je Kina radila na jačanju ekonomske moći i saradnje dajući Srbiji pozajmice sa niskim kamatama.

Jaka konkurencija

To govori da su Francuzi svesni da imaju jaku konkurenciju.

"Kinezi pre svega imaju jako jeftinu radnu snagu, neuporedivo jeftiniju nego Francuzi", navodi Crnobrnja.

On kaže da je ekonomska razmena naše zemlje i Francuske prilično skromna - nešto preko mijijardu evra, s obzirom na to da je Francuska druga najveća privreda EU.

Što se tiče fabrike otpadnih voda u Beogradu, on misli da bi to moglo da bude realizovano i kaže da su Francuzi među vodećima u svetu u oblasti zaštite životne sredine.

Kupovina helikoptera

Zanimljiv primer vojne saradnje je kupovina helikoptera H140M za policiju i vojsku kompanije Erbas u kom su se udružile nemačke i francuske firme.

"Dugoročno posmatrano to bi najbolje bilo unaprediti zajedničkim investicijama u nove aktivnosti, gde spadaju informatika, robotika - tehnologije i aktivnosti 21 veka. Pravljenjem zajedničkih preduzeća u tom domenu bi, verovatno, bio učinjen korak povezivanju dve zemlje i jačanju ekonomskih veza uopšte", mišljenja je sagovornik Prva TV.

"Prvi ugovor koji je potpisan decembra 2016. odnosio se na devet helikoptera za 105 miliona evra, koji se sklopio u nemačkoj Bavarskoj, ali sa francuskim motorima i na taj način je upućena jasna poruka šta se namerava dalje činiti. I sad u vreme posete predsednika Makrona na površinu izbija jedan paket različitih ugovora i memoranduma, koji su temelji budućih pregovora na frasponu od ugovora koji su već potpisani, koji su čvrsti, do nekih pregovora, koji su u toku", kaže Aleksandar Radić.

Dodaje da je jasno da su već ugovorene nabavke tri helikoptera Super puma za helikoptersku jedinicu.

"Novina je konačna odluka da se kupi Mistral 3 plus. Reč je o sistemu kratkog dometa, udaljenosti do osam kilometara, ali sa savremenom tehnologijom, a za protivvazdušnu odbranu jedinica Vojske Srbije potreban je takav sistem jer u ovom trenutku u upotrebi su Strele 2M, koje su sistem iz šezdesetih godina, stara sredstva..", navodi Radić.

Podsetio je na pismo koje je Emanuel Makron poslao predsedniku Aleksandru Vučiću u kom navodi da budućnost Srpsko francuskih odnosa počiva na ekonomiji.

Prva Petoletka jedna od tema

"Gde ćete bolje pokazati volju za ekonomsku saradnju nego u oblasti u kojoj finansirate državna radna mesta i vodeće privatne firme kad je reč o obe strane, a to je vojno-tehnička saradnja", kaže.

Jedna od ugovora odnosi se na Prvu Petoletku. To je jedan od najvažnijih ugovora, koji će biti potpisani.

"Kada je reč o saradnji sa Francuskom mi imamo i dugu tradiciju. Nekoliko paketa, koji su sada na stolu odnose se na modernizaciju i proizvodnjiu borbenih sistema u Srbiji, ali sa nekim važnim francuskim uređajima. U domenu vazduhoplovstva su tu Tales i Sagem. Malo je poznato da su se Rusi, kada je reč o vazduhoplovstvu i oklopu, modernizovali sa Francuzima i Rusi koriste francuske uređaje na svojim tenkovima", kazao je Radić. za Prva TV

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: