Brze pruge napreduju, a vozovi idu 50 na sat

U Srbiji se trenutno modernizuje i popravlja ukupno 402,5 kilometara pruge.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti, Sandra Bulatoviæ

Nedelja, 14.07.2019.

09:41

Brze pruge napreduju, a vozovi idu 50 na sat
Foto: Depositphotos/Toskanalnc

Radi se 143,5 kilometara na magistralnim i 259 kilometara na regionalnim železničkim pravcima.

Dok iščekuju vozove koji će za sat vremena prelaziti i do 200 kilometara, putnici verni železnici danas se na pojedinim deonicama klackaju i 20 puta manjom brzinom, pišu "Novosti".

Tako se, na primer, od Sremske Mitrovice do Kukujevaca stiže, iako je reč o svega 23 kilometra razdaljine, za najmanje 49 minuta, i to prema redu vožnje. Putnici od Vrbasa do Sombora takođe uživaju u brzini nešto većoj od 30 kilometara na sat. Ko iz Niša krene prema ka Brestovcu prelazi prosečno 40 kilometara na sat.

Međutim, najbrža pruga, kada se završi, spojiće prestonicu sa Budimpeštom. Zbog radova putnici trenutnmo ne mogu iz Beograda do Novog Sada. Zbog rekonstrukcije zatvoren je i pravac od Niša do Zaječara. "Srbija voz" zato ove godine računa na bar 13 odsto manje putnika.

Za prvih šest meseci ove godine "Srbija voz" prevezao je 2,03 miliona putnika, kažu iz tog preduzeća.

Ukupna dužina pruga u Srbiji je 3.735 kilometara. U protekle četiri godine rekonstruisano je 14 odsto ukupne dužine, a ove je u toku obnova još 11 odsto, što znači da bismo za pet godina mogli da dobijemo četvrtinu obnovljenih šina ukupno.

Trenutno na pojedinim regionalnim pravcima vozovi i dalje ne mogu da voze brže od 10 do 50 kilometara na sat, pišu "Novosti".

"Kada krajem sledeće godine bude završena rekonstrukcija 750 kilometara regionalnih pruga, vozovi će moći njima da saobraćaju brzinom od 80 kilometara na sat, uz znatno povećanje ososvinskog opterećenja", uveravaju iz "Infrastrukture železnice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: