Srbija otpala, VW izabrao Tursku – Katar bio tas na vagi

Nadzorni odbor VW-a saopštio je da je izabrao lokaciju za fabriku u blizini zapadnog primorskog grada Izmir.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

16:26

Srbija otpala, VW izabrao Tursku – Katar bio tas na vagi
Foto: Epa/CLEMENS BILAN

Navodno, u novoj fabrici u Turskoj, praviće se Škoda i Seat.

Kako nezvanično prenose svetski mediji, fabrika će izbacivati do 350.000 automobila godišnje, prenele su Novosti.

Podsetimo, poslednjih nekoliko meseci spekuliše se da Folksvagen pregovara sa predstavnicima nekoliko država o lokaciji za izgradnju fabrike u jugoistočnoj Evropi.

Kako se spekuliše, izgleda da je izboru lokacije kumovao Katar, koji ima udeo od 17 odsto u "Folksvagenu", a koji se zalagao za izgradnju fabrike u Turskoj na sastanku odbora, piše Sputnjik.

Kako prenosi Tanjug, akcije Folksvagenovog distributera u Turskoj, kompanije Dogus Otomotiv, skočile su danas čak 11,6 procenata, nakon vesti koje su preneli turski mediji da je Katar, koji ima 17 odsto vlasničkog udela u VW-u, apelovao na nadzorni odbor da za gradnju nove fabrike izabere Tursku.

Za fabriku su se borile Srbija, Bugarska i Turska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: