Modernizacija vodosnabdevanja: Uloženo 50 miliona evra u unapređenje sistema

Potpisan projekat o sistemu za vodosnabdevanje u vrednosti od 50 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 12.07.2019.

12:45

Modernizacija vodosnabdevanja: Uloženo 50 miliona evra u unapređenje sistema
Foto: DepositPhotos/chepko

Rukovodilac Evropske investicione banke (EIB) za Srbiju Ana Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević potpisali su Sporazum o finansiranju projekata sistema za vodosnabdevanje. Vrednost projekta je 50 miliona evra, a sistem vodosnabdevanja biće unapeđen u čak 25 lokalnih samouprava.

Blagojević je posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je od ukupne sume od 50 miliona evra deset miliona donacija osam zemalja EU, a 40 miliona evra je kredit EIB. "Tim novcem će se zameniti azbestne cevi i smanjiti gubici na mreži koji na pojedinim sistemima iznose i preko 70 odsto", rekao je Blagojević. Dodao je da će se uvesti automatsko upravljanje i da će te mreže biti dovoljne za snabdevanje u više narednih decenija. On je rekao da je u širi izbor za finansiranje ušlo 60 lokalnih samouprava koje su započele da pripremaju projektnu dokumentaciju, a da će se unaprediti mreža u najviše 25 u ovoj prvoj fazi i da se pregovara o kreditu od još 200 miliona evra za unapredjenje vodovodnog sistema, postrojenja za prečišćavanje vode i kanalizaciju.

"Sada će novac dobiti lokalne samouprave koje najbrže priprema projektnu dokumentaciju", rekao je Blagojević.

Direktorka Kancelarije za EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je donacija osam zemalja EU od deset miliona evra najveća do sada data Zapadnom Balkanu. "Kredit i donacija će obezbediti sisteme za vodosnabdevanje za oko 600.000 stanovnika. Ovo nije jedini projekat EIB u Srbiji, finansiramo 300 projekta među kojima su Koridor 10, klinički centri u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, istraživanje i razvoj, mala i srednja preduzeća", rekla je Negre.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je "da je kvalitet vode od ključnog značaja za stanovništvo Srbije i deo je ekoloških reformi na putu ka članstvu u EU". "Donacijom od deset miliona evra evropske zemlje šalju signal da kao članice EU koordinirano pružaju podršku," rekao je Fabrici.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je na donaciji svim zemljama, posebno Italiji i Poljskoj čija je donacija pojedinačno najveća i rekla da je "vodosnabdevanje ogroman problem u svim lokalnim samoupravama koji je bio gurnut pod tepih i da je Vlada Srbije počela da ga rešava". Istakla je da "živimo u vremenu klimatskih promena i da je voda jedan od najvažnijih resursa koji rasipamo jer su gubici na vodovodnoj mreži u nekim lokalnim samoupravama i preko 70 odsto".

"Unapređenje sistema za vodosnabdevanje je važno i zbog održivog poslovanja javnih preduzeća jer će se eliminisati gubitak", rekla je Brnabić. Kredit EIB je prema njenim rečima veoma povoljan, uzet je na 30 godina sa grejs periodom od pet godina i godišnjom kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: