Gajba skuplja nego breskva: Niska cena voća ne pokriva ni troškove proizvodnje

Prvi plodovi breskve i nektarine ovih dana spremaju se za prodaju. Cena za kilogram prve klase je 50 dinara, a druga klasa košta 15–20 dinara na kvantašu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.07.2019.

11:42

Gajba skuplja nego breskva: Niska cena voća ne pokriva ni troškove proizvodnje
FOTO: EPA/YANNIS KOLESIDIS

"Ubrao sam oko 500 kilograma breskve i nektarine za prodaju na kvantašu. Grad ih je oštetio dva puta, tako da su plodovi izgubili na kvalitetu, a o ceni da ne pričam. Gajbica plodova košta 150–200 dinara, a ja ambalažu plaćam 65 dinara, dok platim i ulaz na kvantaš šta mi ostaje", kaže za TopPres Dejan Marković.

Prvu klasu nema, a i ona je 50 dinara, što je takođe veoma niska cena

Marković u svom zasadu ima aktuelne rane sorte breskvu Aleks i nektarinu Mariju Lauru.

Ulaganja u proizvodnju ovog voća su velika, zbog grada i oštećenja na plodovima broj hemijskih tretmana se povećao.

"Dosta novca je uloženo da bi došli do ploda, počevši od rezidbe - za jedan hektar treba šest rezačkih dnevnica, potom iznošenje granja. Razređivanje plodova oko 12 dnevnica, hemijski tretmani kojih je bilo više nego inače zbog oštećenja plodova koje smo morali sačuvati od bolesti. Prosek je 70 evra za jedan tretman a bilo ih je deset. Pored svega toga obrada, đubrenje, branje, transport, a cena plodova katastrofa", ističe Marković.

Kad se sve stavi na papir računica je jasna, ulaganja u proizvodnju i radnu snagu daleko su veća nego zarada od prodaje plodova, čak je i ambalaža skuplja nego plod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: