Krajem oktobra kreću komercijalni letovi sa aerodroma Morava?

Rukovodstvo vojno-komercijalnog aerodroma Morava trenutno razgovara sa nekoliko avio-prevoznika o pokretanju redovnih letova počevši od ove zime.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.07.2019.

15:20

Krajem oktobra kreću komercijalni letovi sa aerodroma Morava?
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

Kako piše ExYuaviation, generalni direktor preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković rekao je da su već razgovarali sa nekoliko avio-kompanija, kao i da postoji interesovanje za taj aerodrom.

"To pokazuje i činjenica da smo iznajmili poslovni prostor na aerodromu. Možemo da očekujemo da će prvi komercijalni letovi sa aerodroma Morava biti otvoreni na početku zimske sezone krajem oktobra", rekao je Zdravković.

Kaže da je kapacitet aerodroma oko milion putnika, te da smatra da bi aerodrom ove godine mogao da primi predviđenih 20.000 putnika, kako je ranije ove godine istakla ministarka za gradjevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović.

"Nije nerealno da aerodrom primi 20.000 putnika ove godine, ako letovi počnu ove zime. Određene avio-kompanije su obećale da će pokrenuti letove, međutim, dok se ne potpiše komercijalni sporazum, ne možemo sa sigurnošću reći da li će se materijalizovati", kaže Zdravković.

Dodaje da svaki avion sa kapacitetom od šezdeset i osamdeset putnika može da sleti na aerodrom Morava.

"Na osnovu odluke avio-kompanije, takođe, smo sposobni da upravljamo većim avionima Boeing 737-800 i Airbus A319 i A320. Već imamo potrebnu opremu za snabdevanje svih ovih tipova aviona, uključujući i sertifikaciju vatrogasnih službi", rekao je Zdravković, prenosi portal Ekapija.

Ubrzo nakon zvaničnog otvaranja 28. juna, aerodromu je operativnu dozvolu izdala Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Srbije i potpisani su ugovori o zakupu komercijalnog prostora, uključujući i bescarinsku prodavnicu, kojom će upravljati švajcarski Dufry, a više od trideset novozaposlenih nastavlja obukom.

Osim toga, ministarka Mihajlović ranije je izjavila da se radi na izradi i obezbeđivanju tehničke dokumentacije za izgradnju druge piste na aerodromu Morava, kako bi radovi počeli na izgradnji piste počeli 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: