Adrija tuži Er Srbiju zbog "državne pomoći", a sama traži pomoć države

Slovenačka kompanija Adrija ervejz "tužila" je Er Srbiju evropskim institucijama zato što "dodeljuje prekomernu državnu pomoć tom avioprevozniku".

Srbija

Izvor: Kurir, Veèernje Novosti

Utorak, 09.07.2019.

10:34

Adrija tuži Er Srbiju zbog
FOTO: Depositphotos, todordinchev

Paradoksalno je, međutim, da je Adrija ervejz, koja je deo nemačkog 4K investa, prema pisanju medija i sama tražila državnu pomoć od Slovenije i to tokom sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom.

Nemački vlasnici, kako pišu Večernje Novosti pozivajući se na portal Siol.net, očekuju da im "država pomogne jer će u suprotnom zatvoriti kompaniju, otpustiti ljude i odseći Sloveniju od ostatka sveta neposrdno pre početka predsedavanja Evropskom unijom". Kako piše taj portal, oni su tražili od slovenačkog premijera pomoć da regulišu pitanja sa državnim kompanijama i bankama, a vlada im je odgovorila da će voditi računa o normalnim vazdušnim vezama Slovenije sa svetom, ali se to može uraditi sa Adrija ervejzom ili bez njega.

Adria Ervejz beleži gubitke

Kako navode Večernje Novosti, Adria Ervejz privatizovan je 2016. godine i prvu godinu sa novim vlasnikom završio je u plusu od 3,2 miliona evra, ali je te godine prodao ime za 7,6 miliona evra. Iduću 2017. godinu završio je s gubitkom od 5,4 miliona evra, a prošlu u minusu od oko pet miliona evra.

Ova kompanije je, inače, još prošle godine od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražila ocenu da li je pomoć koju naš avio-prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik, nezakonita.

Odgovor nisu dobili, pišu Večernje Novosti, pa su isto pitanje delegirali evropskim institucijama.

Dva rešenja za Er Srbiju

Na sajtu Komisije za zaštitu državne pomoći dostupna su dva rešenja koja se tiču Er Srbije. Prvo je iz februara 2014. godine, pošto se privodila kraju prodaja 49 odsto ovog preduzeća Etihadu. Komisija je odobrila državnu pomoć u Planu restruktuiranja. Tada napominju da se ne očekuje da će imati negativan uticaj, zbog malog tržišnog učešća Er Srbije na evropskom tržištu vazduhoplovnog prevoza. Restruktuiranje se planiralo do kraja 2018. godine, a državna pomoć je procenjena na 46 odsto.

Ministarstvo privrede je krajem prošle godine zatražilo od Komisije odobrenje za izmenjeni plan restruktuiranja. Komisija je utvrdila da je naša avio-kompanija u teškoćama jer je smanjila kapacitete za oko 14 odsto.

Zahtev za novo mišljenje je, između ostalog, jer se predlaže da se istorijski dugovi, koje je država preuzela od Jat ervejza ne računaju u državnu pomoć, piše beogradski dnevnik i dodaje da su oni planirani pre Zakona o državnoj pomoći.

Komisija je utvrdila da je državna pomoć dodeljena u skladu s propisima. Oni koji je dodeljuju moraju da nadziru da li je korisnik pomoći Er Srbija ispoštovala svoj deo dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: