Grad Beograd od Bus-plusa uzeo 7,9 milijardi dinara

Državna revizorska institucija ističe da novac od karata za gradski prevoz u Beogradu nije javni prihod i ne može da se sliva u budžet Grada.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 05.07.2019.

13:37

Grad Beograd od Bus-plusa uzeo 7,9 milijardi dinara
Foto: Beoinfo

U DRI upozoravaju da ta sredstva pripadaju preduzeću koje organizuje gradski prevoz.

Novac od prodatih bus-plus kartica za gradski prevoz u Beogradu ne sme da se sliva u budžet Grada Beograda, jer nije reč o javnom prihodu. Taj novac pripada preduzeću koje se bavi javnim prevozom. Ovo proizilazi iz Izveštaja o reviziji konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda, koji je objavila Državna revizorska institucija.

Prema tim podacima, lane se u budžet glavnog grada slilo čak 7,9 milijardi dinara od prodatih karata, kroz Integrisani tarifni sistem naplate prevoza putnika.

"Na osnovu izvršene revizije dokumentacije utvrđeno je da su budžetski prihodi grada Beograda u 2018. neosnovano uvećani za iznos od 7.991.047.000 dinara na ime uplaćenih sredstava ITS sistema za naplatu karata u javnom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu" ukazali su državni revizori." Uključivanjem ovih sredstava u budžet Grada, neosnovano se uvećavaju budžetski prihodi. Preporučujemo odgovornim licima da sredstva ITS sistema za naplatu karata, koja nemaju javnih prihoda, ne uključuju u budžet."

Prema podacima revizora, nijedan drugi grad u Srbiji ne uključuje novac od prodatih karata za gradski prevoz u budžet lokalne samouprave.

"Ni Niš, ni Novi Sad, ni Kragujevac ne uključuju u budžet novac od prodatih karata za gradski prevoz. Nijedna lokalna samouprava taj iznos ne uključuje u svoj budžet. Novac od prodatih karata je prihod preduzeća koje se bavi javnim prevozom. Grad je dužan da obezbedi prevoz, kao što je dužan da obezbedi vodu - ali Grad ne naplaćuje vodu. Na računu Grada mogu da budu samo javni prihodi. A novac od prodatih karata za gradski prevoz nije javni prihod" ističu u DRI.

U Izveštaju se navodi da je Grad zabeležio i rashode po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele pomenutih 7,99 milijardi dinara - prevoznicima je preneto 7,6 milijardi, a razlika od 376 miliona dinara je suficit, čije uvećanje se nije odrazilo na konačan rezultat poslovanja Grada Beograda za 2018.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: