Ko sporo gradi plaćaće kaznu: Nema više radova koji traju godinama

Budva -- Uprava javnih prihoda Opštine Budva ubuduće će oporezovati i stambeno–poslovne objekte u izgradnji i nepokretne privremene objekte koji se grade predugo.

Izvor: Investitor.me
Podeli
FOTO: Depositphotos, akarelias
FOTO: Depositphotos, akarelias

To je jedna od ključnih novina nacrta Odluke o porezu na nepokretnost koju je sačinila opštinska uprava.

Koristeći dosadašnje propise, investitori su većinu neprodatih stanova i poslovnih prostora vodili kao još neizgrađene i time sebi obezbeđivali da ne plaćaju porez na nepokretnost.

Direktor Uprave javnih prihoda i sekretar za finansije Petar Odžić kazao je za Vijesti da do sada te kategorije nisu bile predmet oporezivanja, a da se novom odlukom daje ta mogućnost bez obzira što nisu privedeni nameni, prenosi Investitor.me.

"Stope za oporezivanje za ove nepokretnosti su 0,5 odsto za stambeno–poslovne objekte, jedan odsto za objekte u izgradnji i 0,4 odsto za nepokretne privremene objekte. Građevinsko zemljište se oporezuje stopom od jedan odsto, a ukida se kategorija građevinskog zemljišta koje nije privedeno nameni nakon isteka roka od pet godina od usvojenog planskog dokumenta, koje se oporezivalo stopom od tri odsto".

Odžić je naglasio da su zadržane poreske olakšice koje se odnose i za nepokretnost čiji je vlasnik ili korisnik osoba upisana u registar poljoprivrednih proizvođača, pravno lice i preduzetnik koji se bavi proizvodnjom, doradom, pakovanjem ili preradom poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori, a koje se koriste za obavljanje delatnosti.

Srbija

strana 1 od 188 idi na stranu