Brnabić: Prosečna plata sada iznosi 463 evra, do kraja godine se očekuje još jedno povećanje

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je zadovoljna rezultatima koje je Vlada Srbije postigla kao tim.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 01.07.2019.

13:01

Brnabić: Prosečna plata sada iznosi 463 evra, do kraja godine se očekuje još jedno povećanje
foto: Epa, Koèa Sulejmanoviæ

"Ostali smo posvećeni dosadašnjim ciljevima, pre svega makroekonomskoj stabilnosti i daljem jačanju Srbije kroz teške i nepopularne mere konsolidacije i transformišemo ekonomiju uvođenjem digitalitacije", rekla je Brnabić predstavljajući u Beogradu rezultate rada Vlade.

Ona je na konferenciji za novinare povodom dve godine rada rekla da je najvažnije da građani razumeju šta vlada radi i da je lako dostupna i otvorena za njih. "Duboko smo posvećeni da promenimo Srbiju na bolje i uverena sam da su je stvari koje radimo pomerili u tom pravcu", rekla je Brnabić i podsetila na reforme koje su sprovedene, digitalizaciju i cilju da se ekonomija zasniva na znanju i inovacijama.

Govoreći o životnom standardu, Brnabić je kazala da su penzije u proseku povećane za 12,5 odsto, nakon što su mere fiskalne konsolidacije dale rezultat i podsetila da je krajem prošle godine stavljen van snage zakon o privremenom načinu utvrdjivanju isplate penzija.

Plate u javnom sektoru su povećane izmedju 12 i 23 odsto, a do kraja godine se očekuje još jedno povećanje. Premijerka je istakla da su plate najviše povećane u zdravstvu, izmedju 28 i 30 odsto, kao i u obrazovanju što, kako kaže, pokazuje prioritete Vlade Srbije da zadrži lekare i medicinske sestre u zemlji, kao i da nagradi zaposlene u obrazovanju.

Prosečna plata sada iznosi 463 evra, što je za 11,3 odsto više, dodala je ona. Takođe, ukazala je da se danas plate i penzije povećavaju na realnim osnovama. Prema njenim rečima, suficit u budžetu danas iznosi 21,26 milijardi dinara.

Brnabić je dodala da je uz saglasnost Socijalno-ekonomskog saveta povećan minimalac za 19,5 odsto, na 27.200 dinara, dok je istovremeno smanjeno poresko opterćenje privrednika. Istakla je da su strane direktne investicije u prvih pet meseci iznosile 1,4 milijarde evra, što je za 17 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a kao važne projekte koji će se graditi u ovoj godini navela takozvani "Moravski koridror" , autoput Beograd-Sarajevo i deonicu Sremska Rača-Kuzmin.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Poskupljenja neće biti veliki udar na standard građana

Pojedina poskupljena, kao kada je reč o ceni putarine i goriva, neće biti veliki udar na standard građana pošto Srbija tu ima najniže cene u regionu i Evropi, rekla je premijerka i dodala da vlada nije pokrenula usklađivanje cene struje.

Brnabić je navela da građani mogu da budu bezbrižni i da se, na primer, putarina povećava da bi se više investiralo u infrastrukturu i da bi ta ulaganja bila održiva.

"Da se ne bi plaćalo to iz budžeta, što znači da bi indirektno to ponovo uzimali od građana. Mislim da čuvamo standard, to vidimo po inflaciji koja je jako niska, predvidiva i u predvidljivim granicama", rekla je Brnabić odgovajući na pitanje novinara da promentariše poskupljenja koja će nastupiti ovog meseca.

Premijerka ističe da je licemerno tako govoriti o povećanju putarine i da će ona i dalje biti najniža u regionu, a još će se više izdvajati za puteve.

Zatvaranje radnji logična posledica

Ona je, povodom zatvaranja srpskih radnji na severu Kosova, ocenila da je to logična posledica svega što se dešavalo u poslednjih sedam meseci.

"Mi smo sedam meseci upozoravali na ovo ali to nije shvaćeno ozbiljno u međunarodnoj zajednici. Osim usmenih i verbalnih poziva, ništa više nije urađeno, a mnogo toga je moglo. I naravno da je došlo do ovoga. Prekidani su alternativni pravci pa je čak došlo i do pucanja na kamione i kombije sa hranom i lekovima. Niko ne reaguje na to i ovo je posledica", rekla je.

Dodala je da se nada da će Evropa ili SAD sada reagovati, ali da nema naročite osnove da to zaista očekuje.

"Videćemo šta ćemo dalje. Bićemo spremni da pomognemo narodu na Kosovu i Metohiji", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: