Konačno: Od sutra niže cene rominga za zapadni Balkan

Cene rominga u mrežama Zapadnog Balkana biće niže od sutra, a najviše će biti umanjena cena korišćenja interneta i to za oko 90 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA
FOTO: EPA/ERNESTO MASTRASCUSA

Cene rominga, rečeno je RATEL-u, biće snižene za sve naše korisnike od sutra do 31. decembra (prva faza) i to za minut razgovora za odlazne pozive sa (prosečnih) oko 28 dinara cena će biti snižena na oko 11 dinara, što je za više od 60 odsto.

Cena SMS poruka će biti smanjena sa oko devet na oko četiri dinara ili za više od 50 odsto, dok će prenos podataka po megabajtu biti umanjen sa oko 30 na oko četiri dinara odnosno 90 odsto.

U Rešenju RATEL-a operatorima se određuje obaveza snižavanja cena rominga u mrežama zapadnog Balkana i u njemu se navodi da za pozive u romingu neće biti naplaćivana uspostava veze.

Takođe, za primljene poruke i poruke govorne pošte u SMS romingu neće se obračunavati dodatne naknade.

Naplata odlaznih poziva vršiće se po sekundi, s tim što operatori mogu primeniti inicijalni minimalni obračunski period koji ne može biti duži od 30 sekundi.

Naknada za prenos podataka u romingu vršiće se po kilobajtu, uz izuzetak poruka (MMS) koje se mogu naplaćivati po jedinici.

U RATEL-u podsećaju da je počev od 1. jula ove pa do 30. juna 2021. godine predvidjeno postepeno snižavanje cena rominga u nekoliko faza.

Regionalni sporazum o romingu potpisali su u aprilu, na drugom Digitalnom samitu ZB u Beogradu, predstavnici zapadnobalkanske šestorke (WB6-Srbija, Crna Gora, BiH, Makedonija, Albanija i Kosovo*).

Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom EU, a ispred Srbije je potpis na taj dokument stavio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

strana 1 od 201 idi na stranu